Het Oost-Vlaams Meerlingenregister

Is een prospectief en populatie-gebonden register van meerlingen in de provincie Oost-Vlaanderen, België.   
Sinds juli 1964 worden alle meerlingen, geboren in deze provincie, systematisch onderzocht bij de geboorte wat o.m. de nageboorte (placenta) betreft.  Hierdoor kunnen de eeneiige tweelingen ingedeeld worden naargelang van de dag na de bevruchting waarop de bevruchte eicel zich splitste (tussen de eerste en de twaalfde dag).
Eens de nageboorte verloren, kan de indeling op deze basis nooit meer plaats vinden.  Hierdoor is het Oost-Vlaams Meerlingenregister UNIEK in de wereld.  In de vakliteratuur is het register bekend onder de naam "East Flanders Prospective Twin Survey (E.F.P.T.S.)".

Het register werd gestart door wijlen Prof. em. Robert Derom en Prof. Michel Thiery, gynecologen, aan de Universiteit Gent.  In 1988 nam Prof. em. Robert Vlietinck, pediater en geneticus aan de Katholieke Universiteit Leuven, er de leiding van over.
Momenteel wordt het register grotendeels ondersteund door de Katholieke Universiteit Leuven (Centrum Menselijke Erfelijkheid), de Universiteit van Maastricht (dienst Populatiegenetica) en Twins vzw, Vereniging ter ondersteuning van het wetenschappelijk Onderzoek bij en voor Meerlingen. 

Prof. dr. H. Peeters en em. Prof. dr. J.-P. Frijns zijn leden van de beheerraad van de vzw Twins.  Ouderparen die meer algemene informatie zoeken over tweelingen en het onderzoek van de vzw Twins kunnen hiervoor terecht op volgende website:  http://www.twins.be