Bestralingsmasker

De eerste stap bij de voorbereiding van de bestraling in het hoofd- en halsgebied is het maken van een masker. Dit masker wordt gemaakt om twee redenen.

De eerste reden is dat de tekening van het bestralingsgebied op het masker gezet kan worden en niet rechtstreeks op uw gelaat of op uw hals. Ten tweede zorgt het masker ervoor dat u elke dag in dezelfde positie op tafel ligt.

Het masker wordt gemaakt in de simulator- of CT-ruimte vóór de aftekening van uw bestraling start.

Het verloop is als volgt:

U ligt op uw rug op de behandeltafel met uw hoofd en hals op een speciaal kussentje. De radiotherapeut en de verpleegkundigen bepalen de houding van het hoofd en de hals. Het materiaal voor het masker wordt eerst verwarmd in water zodat het soepel wordt en zo rond uw hoofd en hals kan gemodelleerd worden. Deze warmte is goed te verdragen. De mond en/of neus worden vrijgehouden zodat u altijd goed kunt blijven ademen.

Het masker kleeft niet aan uw huid of haar en kan altijd makkelijk verwijderd worden. Uw kleding kan wel nat worden tijdens het maken van het masker. Daarom vragen we u ook om het bovenlichaam te ontkleden. Het maken van het masker, inclusief de uitleg, duurt ongeveer tien minuten.

Hebt u last van claustrofobie? Meld dit dan vooraf aan uw arts of verpleegkundige zodat zij hiermee rekening kunnen houden.
Het bestralingsmasker wordt tijdens de volledige behandeling bewaard op uw toestel en wordt enkel en alleen voor u gebruikt.

Laatste aanpassing: 24 januari 2020