Praktisch

  • Datum: 28 augustus 2018 13:00 - 19 oktober 2018 13:00
  • Locatie: campus Gasthuisberg

 

Johan Dumont

Johan Dumont (°1977) studeerde af als meester in de beeldende kunsten (Sint-Lukas Brussel, 2001).

Sindsdien is hij onafgebroken bezig geweest met een zoektocht naar de plaats van kunst in de maatschappij. Filosofie, religie, andere culturen en vele reizen zijn de voedingsbodem voor deze zoektocht waarbij gestreefd wordt naar een symbiose van Oost en West/ Noord en Zuid. Ratio zonder intuïtie en instinct, is een huis zonder fundament. De geest kan niet zonder het lichaam en dit vertaalt zich in de materialiteit van de schilderijen.

Zijn artistiek werk wil een bijdrage leveren. Zoals voedsel ons lichaam voedt en een dokter waakt over onze gezondheid, zo wil zijn kunst bijdragen tot een spirituele voeding en welbevinden, waarbij het individu in zijn eigenheid bijdraagt tot een functionerende samenleving.

Dit uit zich in schilderijen, beeldverhalen en gedichten.

Meer info: johandumont@gmail.com

 

Paul Van Impe

C/ kunstkritiek Art Ella 16/04/2018

Geboren in 1951 in het kleine dorpje  “Kerksken” in Oost-Vlaanderen bleek hij al gauw als kind een begaafd tekenaar te zijn. Hij volgde een opleiding technisch tekenen met het oog op het uitoefenen van een beroep en liep daarnaast Academie in Aalst, Zottegem en Anderlecht

Al snel ontwikkelde hij een eigen stijl en oeuvre. Galeriehouders in Knokke, Maastricht, Brussel, Gent, Kortrijk, Luik, Keulen, Aken, en de Provence toonden graag zijn schilderijen aan hun cliënteel.

Schilderkundige evolutie

De oer-drijfveer in het schilderen van Paul Van Impe is het verlangen en de drang om vorm te geven aan zijn gevoelens, emoties en beleving gerelateerd aan de mate van nabijheid of verwijdering van de vrouwelijke leefwereld in de levensfase waarin hij zich bevindt.

Het vrouwelijk naakt is het terugkerende thema dat steeds onderliggend of dominant aanwezig is. Doorheen zijn schilderjaren wordt het naakt expliciet getoond of gaat hij er wat van weg.

Hij beweegt met zijn werk heen en weer tussen de dichotomie abstract- figuratief, zonder in het éne of het andere uiterste te belanden.

Hij geeft zijn thema vorm op karton of canvas, zet een sterke tekenlijn neer, gebruikt acrylverf die hij als aquarel techniek gebruikt, gaat met collages of mix-technics  aan de slag.

Het kleurenpalet is variabel, contrastrijk, levendig of subtiel in tinten en nuances, nooit somber of monochroom.

Paul Van Impe deelt graag zijn deskundigheid in het vak met anderen en stelt zich derhalve beschikbaar om mensen te begeleiden in het ontwikkelen van schilderkundige vaardigheden. Zijn aanpak wordt door zijn cursisten erg gesmaakt.

Werk anno 2018

Felle kleurpartijen die sfeer en emotie oproepen trekken het meest de aandacht in het werk dat Paul Van Impe ons vandaag toont. Op een speelse manier maakt hij een binding tussen de kleurvlakken met zijn gekende lijntekeningen, krassen, sterke omlijning, tekstfragmenten, en extra kleuraccenten.

Waar het doek eerst als een abstract beeld overkomt,  blijkt na observatie in het werk een verhaal aanwezig te zijn dat de kijker zelf kan lezen en construeren met de diverse elementen die men ontdekt, zoals de aanzet van een erotisch vrouwelijk naakt, pijltjes, geometrische vormen en natuurelementen die over het doek dansen.

De kunstenaar spreekt hierbij zijn onnoemelijke archief aan symbolen en emoties aan dat hij in zijn  innerlijke wereld heeft aangelegd doorheen de jarenlange evolutie in zijn werk.

Hij beeldt op een gedreven wijze de wereld uit zoals hij die ziet, droomt, fantaseert of zoals hij die, in het schildermoment zelf, beleeft.

 

Meer info: paulvanimpe@proximus.be

http://www.paulvanimpe.be/