Praktisch

  • Datum: 22 november 2018 18:45 - 22:30
  • Locatie: museum Histaruz, Kapucijnenvoer 35, 3000 Leuven
  • Organisator: Histaruz vertelt
  • Prijs: Schrijf u gratis in voor de lezing via communicatie@uzleuven.be of tel. 016 34 14 61. Inschrijven voor het museumbezoek is niet nodig.

Op donderdag 22 november vindt alweer een boeiende editie van 'Histaruz vertelt' plaats.

Em. prof. dr. Gert Laekeman

De ontdekking van Aspirine® of acetylsalicylzuur leert ons hoe een geneesmiddel kan ontstaan uit planten in combinatie met scheikundige manipulatie. De commerciële naam Aspirine® doet denken aan de moerasspirea, een plant die behoort tot de rozenfamilie. Ze bloeit met witte bloemen in pluimvormige trossen langs vele waterkanten in Vlaanderen. Salicylzuur heeft dan weer te maken met inhoudsstoffen uit de bast van Salix- of wilgensoorten. Ook weer een plant waar we overal in Vlaanderen mee vertrouwd zijn. 

De heilzame eigenschappen van wilgen waren al meer dan 5 000 jaar geleden gekend bij de Egyptenaren. Toch zou het nog een lange weg worden van de wilg en moerasspirea naar de ons bekende Aspirine®. 

Volkskundig gebruik zette de wetenschappers aan het denken. Acetylsalicylzuur komt niet van nature voor in planten. Er is één scheikundige stap nodig om van salicylzuur naar acetylsalicylzuur te gaan. Die scheikundige omzetting had nog wel wat voeten in de aarde vooraleer het geneesmiddel zuiver genoeg kon bekomen worden.

Eens Aspirine® geboren, werd het een mondiaal commercieel succes. Eigenaardig genoeg werd het geneesmiddel meer dan 70 jaar lang aangewend zonder dat het werkingsmechanisme gekend was. Eens Sir John Vane met zijn onderzoeksgroep de geheimen van acetylsalicylzuur ontsluierd had, lag de weg open naar een nieuwe toepassing als levensreddende bloedverdunner. Momenteel worden mogelijke heilzame effecten op lange termijn bestudeerd.

Uit de geschiedenis blijkt ook dat wetenschappelijk onderzoek van klassieke geneesmiddelen nieuwe mogelijkheden opent voor therapeutische toepassingen. 

Zo werkte een onderzoeksgroep van UZ Leuven en de KU Leuven onder leiding van em. prof. dr. Désiré baron Collen aan middelen om bloedklonters op te lossen en zo acuut levens te kunnen redden. Deze patiënten kregen nadien een vervolgbehandeling met lage doses acetylsalicylzuur. Biotechnologie en geschiedenis gaan dus hand in hand.

De boeiende geschiedenis van de aspirine wordt u uit de doeken gedaan door em. prof. dr. Gert Laekeman.

Voorafgaand aan de lezing kunt u het Histaruz-museum vrij bezoeken. Achteraf is er nog mogelijkheid tot gezellig napraten bij een drankje..

Programma

18.45 tot 19.45 uur: vrij bezoek aan het museum

19.45 tot 21.00 uur: lezing in auditorium AZC (campus Sint-Rafaël)

  • inleiding door prof. Paul Declerck, decaan faculteit farmaceutische wetenschappen KU Leuven
  • lezing door em. prof. dr. Gert Laekeman

21.00 tot 22.30 uur: gezellig samenzijn met een drankje

Locatie 

museum Histaruz | Kapucijnenvoer 35 | 3000 Leuven

Parkeergelegenheid

Parking Sint-Jacob | Sint-Jacobsplein | 3000 Leuven

Inschrijven

Voor het bijwonen van de lezing: graag een bevestiging vóór 19 november 2018 via e-mail of tel. 016 34 14 61. Inschrijven voor het museumbezoek is niet nodig.

Museum Histaruz is het historisch archief van UZ Leuven. Een unieke verzameling van materialen, instrumenten, teksten en foto’s brengt een volledig heringerichte verpleegeenheid uit de jaren 50 weer tot leven. Zet een stap in het boeiende verleden van UZ Leuven.
Meer info over Histaruz