Praktisch

  • Datum: 22 oktober 2018 08:00 - 14 december 2018 08:00
  • Locatie: campus Gasthuisberg
  • Organisator: UZ Leuven

Valérie Gerard

 

PRAKTISCHE INFORMATIE - EDUCATIEVE EXPO « IN MIJNE PURE »

Mijn naam is Valérie Gerard, en kunst, in de brede zin van het woord, heeft mijn leven gered.

Na een onderbreking van meer dan tien jaar, vond ik in 2016 opnieuw de weg naar mijn creatieve roots. In dat jaar ging mijn leven overkop en ontstond er een emotionele wervelwind die ontembaar leek. In mijn zoektocht naar een manier om al die rondvliegende gedachten en vraagtekens te kunnen vastgrijpen, ben ik terug gegaan naar wat ik als kind en tiener deed om alles wat op orde te krijgen in mijn hoofd…nl. tekenen, een passie die ik ook deelde met mijn vader die later dat jaar overleed.

Na lang vechten, besloot hij de strijd tegen het vreselijke A.L.S.-monster te staken en koos hij voor

euthanasie. In de maanden voor hij overleed, verdeelde hij zijn waardevolle bezittingen onder de 4 kinderen. Ik kreeg zijn schildergerei; penselen, schort, schildersezel, verf, enz.

Ik wisselde vanaf dan mijn potlood en papier in voor zijn penselen en doeken en ging voortaan mijn artistiek parcours verder zetten onder de artiestennaam VALRI.

Ik heb mijn hereniging met de beeldende expressie te danken aan mijn vader. In zekere zin heeft

hij me op die manier uit mijn donkere periode gegidst.

Mijn jongere en naïevere zelf was er rotsvast van overtuigd ; « Depressie, het overkomt me nooit! ik sta veel te positief in het leven… »

Het kan iedereen overkomen, en er is niets om je over te schamen.

De somberheid die stilletjes aan zijn weg vond in mijn leven, was erg verwarrend en bracht me

volledig uit evenwicht. Ik wou niet, kon niet, en zou niet, toegeven dat het niet goed ging…

Hoe meer ik dit tegen hield en ontkende, hoe zwaarder en donkerder het werd.

Ik werd angstig, sloot mezelf op, … ik voelde me ongelukkig maar tegelijkertijd ook veilig in mijn

eenzaamheid.

Wat een geluk kon ik rekenen op een aantal sleutelfiguren die me dat zacht brandend lichtje in de

verte bleven aanduiden, ook in de momenten dat ik het kwijt was. Hun doorzettingsvermogen heeft me stap voor stap uit mijn put gehesen en heeft me geïnspireerd om mijn verhaal te delen.

Ik hoop, met mijn verhaal, mijn tekeningen en mijn sculpturen, een deel van het taboe rond depressie, burn out, en andere psychische moeilijkheden te doorbreken.

Mensen schamen zich onterecht, en vragen hierdoor soms niet tijdig om hulp. De vooroordelen die er bestaan zijn kwetsend en beangstigend en maken het moeilijk om steun te zoeken.

Als je je niet goed voelt, dan is je eigen oordeel al streng genoeg

Steun elkaar, praat met elkaar, sta open voor elkaars verhaal, luister naar elkaar, en oordeel niet. alleen op die manier kunnen we geleidelijk aan de taboes doorbreken, en meer in harmonie leven met wie we zijn.

Authentieker door het leven gaan, dat is alvast mijn doel.

Zeggen als het niet gaat, … het lukt me nog niet altijd, but i’m working on it :-)

 

Meer info: info@valriart.bewww.valriart.be

Gsm: 0474 85 82 83

 

 

Ivo Walschot

 

Ivo Walschot (°1956) werd in de fruitstreek Sint-Truiden geboren.

Reeds op twaalfjarig leeftijd hield hij zijn eerste individuele tentoonstelling.

In Sint-Truiden volgde hij verschillende jaren teken- en schilderles met soms grote onderscheiding aan ‘De Academie voor Beeldende Kunsten’ waarbij hij vooral door de magisch realistische kunstschilder Raoul Chanet werd aangemoedigd.

In 1978 ontdekte Ivo zijn liefde voor de aquarel. Hij werd gefascineerd door de transparante, sprankelende kleuren en de talrijke technische mogelijkheden die zo typisch zijn voor de mooie maar moeilijke aquareltechniek.

De aquarellen van Ivo behoren tot de realistische kunst waarbij zijn voorliefde voor de natuur in het algemeen en paarden in het bijzonder, een weerkerend thema zijn.

Recent is Ivo bijkomend begonnen met het werken op doek, groot formaat, waarbij hij dankzij de acrylverf gebruik kan maken van de aquareltechniek. Ook hier paarden het geliefkoosde hoofdonderwerp.

Alhoewel Ivo principieel zelden deelneemt aan kunstwedstrijden behaalde hij in 1998 de eerste prijs aquarel op het 11de  internationaal  kunstsalon Libr’art te Libramont. Tevens werden een aantal van zijn aquarellen geselecteerd door het Europees Instituut van de aquarel en kreeg hij een zilveren medaille met vermelding van de jury aan de ’Académie Internationale de Lutèce’.

Ivo stelde verschillende malen met ruime publieke belangstelling zijn werken tentoon, zowel in het binnen- als in het buitenland; Frankrijk (Parijs) en België o.a. in Aalst, Affligem, Diest, Grez-Doiceau, Haasrode, Lier, Linter, Nivelles, Sint-Truiden, Woluwe en Zoutleeuw.

 

Meer info: walschot.ivo@skynet.be

Gsm: 0471 85 29 06