Praktisch

  • Datum: 3 mei 2018 12:00 - 16:30
  • Locatie: Platform campus Gasthuisberg

Hartfalen treft in totaal ongeveer 230 000 Belgen. Iedere dag worden circa 40 nieuwe gevallen ontdekt. Door de vergrijzing, een toename van risicofactoren en een verbeterde prognose van cardiovasculaire problemen, wat uiteindelijk tot hartfalen kan leiden, zal dat aantal nog toenemen. Tegen 2040 zou het aantal patiënten met hartfalen kunnen verdubbelen tot meer dan 400 000 patiënten. Hartfalen zal binnen de groep van hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak vormen.

Hartfalen is een chronische, progressieve aandoening waarbij het hart onvoldoende bloed rondpompt om alle organen en weefsels van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Vooral personen vanaf 65 jaar worden door hartfalen getroffen. Toch zijn patiënten met hartfalen alsmaar jonger: het aantal patiënten jonger dan 51 jaar is gestegen van 3% naar 6%.

Een gezonde levenswijze kan veel ziekten voorkomen, ook hartfalen. De dienst hart- en vaatziekten van UZ Leuven geeft daarom op 3 mei meer informatie over de aandoening en doet een oproep bij de Belgische overheid om de financiering van hartfalenzorg te optimaliseren.

Meer info over hartfalen

Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben: vernauwingen van de kransslagaders, aantasting van de hartkleppen, hartritmestoornissen en aantasting van de hartspier zelf. In het beginstadium blijft hartfalen vaak onopgemerkt, maar naarmate de aandoening evolueert, treden er klachten op zoals bijvoorbeeld kortademigheid, gezwollen enkels en voeten en vermoeidheid. Daardoor daalt de levenskwaliteit aanzienlijk.

Test je kennis over hartfalen

Wat weet jij al over hartfalen? Doe de online quiz en test je kennis.

Charter hartfalen

UZ Leuven doeteen oproep bij de Belgische overheid om de financiering van hartfalenzorg te optimaliseren en om zo de beste aanpak voor screening, diagnose, behandeling en ondersteuning van hartfalenzorg te bekomen en verder te verbeteren. Bekijk het charter.

Kom zeker langs!
Informatiestand op het platform, campus Gasthuisberg, donderdag 3 mei, 11 tot 15.30 uur