Het team van abdominale transplantatiechirurgie van UZ Leuven heeft onlangs een nieuwe techniek gebruikt bij twee levertransplantaties: in beide gevallen werd het orgaan in afwachting van transplantatie bewaard op een machine die de omstandigheden van het menselijk lichaam nabootst. Het betreft een innovatieve techniek die, behalve in Groot-Brittannië, nog nergens anders ter wereld is toegepast.

Schade aan donororgaan

Standaard wordt een donorlever afgekoeld tot vier à zes graden en op ijs bewaard. De koude vertraagt het metabolisme en zorgt ervoor dat het orgaan, dat geen zuurstof meer krijgt, langer ‘gezond’ blijft. Prof. dr. Jacques Pirenne van abdominale transplantatiechirurgie, legt uit: “Bij deze klassieke bewaarmethode treedt doorgaans schade op. Wanneer die schade te uitgebreid is, wordt de lever uiteindelijk ongeschikt voor transplantatie. Een ander nadeel is de beperkte bewaartijd, wat maakt dat elke transplantatie een race tegen de klok is.”

Bevloeid met zuurstofrijk bloed

De universiteit van Oxford heeft de OrganOx Metra ontwikkeld, een machine waarop een lever wordt bewaard in vergelijkbare omstandigheden als in het menselijk lichaam: het orgaan wordt bevloeid met zuurstofrijk bloed en bij een normale lichaamstemperatuur. Onderzoek bij varkens had eerder al aangetoond dat deze bewaarmethode veel voordelen biedt ten opzichte van bewaring op ijs.

Professor Pirenne: “In Groot-Brittannië zijn al meer dan vijftig levertransplantaties met de OrganOx Metra uitgevoerd. En nu dus ook in UZ Leuven. De eerste transplantatie vond begin december 2014 plaats; de tweede enkele weken later. Beide getransplanteerde patiënten hebben ondertussen het ziekenhuis verlaten en stellen het wel."

Internationale studie

UZ Leuven participeert aan een internationale studie waarbij de techniek wordt op grotere schaal wordt toegepast en dus kan worden nagegaan of de techniek haar beloftes waarmaakt. De studie loopt binnen het Europese Consortium on Organ Preservation in Europe (COPE), een project dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie en als doel heeft de bewaring van organen te optimaliseren.

Belangrijke vooruitgang

Professor Pirenne: “De laatste decennia is er niet meer zo veel vooruitgang geboekt op vlak van bewaring van levers voor transplantatie. Deze nieuwe techniek brengt daar verandering in. Nu een lever ‘in leven’ kan worden gehouden buiten het lichaam, verbetert daardoor de kwaliteit van het orgaan, wat leidt tot betere overlevingscijfers bij de getransplanteerden. Door de verbeterde kwaliteit maar ook doordat de machine het mogelijk maakt om de leverfunctie te testen, wordt verwacht dat bovendien meer organen in aanmerking komen voor transplantatie. Dat is belangrijk, omdat vandaag nog altijd patiënten overlijden bij gebrek aan een geschikt orgaan.”

Meer over abdominale transplantatiechirurgie