In Vlaanderen kunnen meisjes van het eerste jaar secundair onderwijs zich gratis laten vaccineren tegen HPV.

Hoe zinvol is vaccinatie tegen HPV?

Prof. dr. Willy Poppe: “Een vaccinatie is altijd met een hamer op een mug slaan. Als je maar 20 procent van de bevolking vaccineert, zijn alleen zij geholpen. Maar als je een grote groep mensen vaccineert, heeft dat een grote impact op de verspreiding van de ziekte. We zien dat nu in GrootBrittannië, Nieuw-Zeeland en Australië, waar ze op ruime schaal vaccineren. Na een aantal jaren zijn daar duidelijk minder abnormale uitstrijkjes. Net zoals rubella, hepatitis B en polio bij ons nagenoeg verdwenen zijn dankzij de vaccinatieprogramma’s, kunnen we besmetting met HPV sterk verminderen door zoveel mogelijk
mensen te vaccineren.”

Kunnen we vrouwen zich niet gewoon goed laten screenen? 

“Uit onderzoek blijkt dat maar 60 procent van de vrouwen regelmatig een uitstrijkje laat nemen. 40 procent doet dat niet. Bovendien is screenen niet waterdicht: heb je een voorloperletsel, dan wordt het bij een screening in 70 procent van de gevallen opgespoord.” 

Kan het HPV-vaccin gevaarlijk zijn?

“Zoals bij alle vaccinaties kan het gebeuren dat mensen onwel worden. Heel uitzonderlijk krijgen mensen er een ernstige aandoening door. Maar dat gaat om een risico van 1 op 100 000. Er is een sterke antivaccinlobby: je vindt websites met horrorverhalen over vaccinaties die fout zijn gelopen. Het hele kleine risico op negatieve gevolgen van een vaccinatie weegt niet op tegen die 700 gevallen van baarmoederhalskanker die ieder jaar vermeden zouden kunnen worden.

Meer informatie