Weinig kans op complicaties, een goede kans op zwangerschap en duidelijke vermindering van onderbuikpijn: dat zijn de resultaten die bereikt worden met radicale laserlaparoscopie bij vrouwen met matige tot ernstige endometriose. Ook wanneer de ingreep gecombineerd wordt met een verwijdering van de darm bij vrouwen met colorectale endometriose.

Prof. dr. MeulemanHet toonaangevende tijdschrift voor chirurgie Annals of Surgery publiceerde zopas de resultaten van een studie uitgevoerd door het chirurgische endometrioseteam van UZ Leuven. Een multidisciplinair team onder leiding van gynaecoloog prof. dr. Christel Meuleman toonde onder andere aan dat wanneer patiëntes een radicale laparascopie laten doen om de endometriose te verwijderen, ze niet meer kans op complicaties hebben als ze ook een darmresectie ondergaan. Het herstel en de prognose van vrouwen met en zonder darmresectie is vergelijkbaar.

Darmresectie

Bijna 37 procent van de vrouwen met diepe endometriose hebben ook endometriose in de darmwand. Over het al dan niet chirurgisch verwijderen van de darm in zo’n geval zijn de meningen verdeeld: sommige artsen vinden dat de verwijdering van de darm een voorbeeld is van te agressieve chirurgie. De ingreep zou overbodig en onveilig zijn, doordat er achteraf meer complicaties optreden dan bij een endometriose-ingreep zonder verwijdering van de darm.

Het chirurgische endometrioseteam van UZ Leuven deed voor het eerst op een gecontroleerde manier een studie bij 203 vrouwen. Allen hadden ze gematigde of ernstige endometriose en lieten ze via radicale maar vruchtbaarheidssparende laserlaparoscopie het endometrioseweefsel verwijderen. 76 van hen onderging ook een darmresectie.

Hoge zwangerschapskans

Na een follow-up van 20 maanden bleek dat de vrouwen met een darmresectie het even goed deden als de vrouwen die geen darmresectie nodig hadden. Hun kans op belangrijke complicaties, op herval of op de noodzaak aan een nieuwe ingreep was gelijk. De kans op een zwangerschap was gelijk in beide groepen: 51 procent van de vrouwen met een zwangerschapswens werden zwanger, 81 procent van hen kreeg een kind. Ook de verbetering van pijnklachten, sexuele dysfunctie en levenskwaliteit was in beide groepen vergelijkbaar.

prof. dr. D'HoogheProfessor Thomas D’Hooghe, hoofd van het fertiliteitscentrum in UZ Leuven: “De onderzoeksresultaten bevestigen eerdere studies die erop wijzen dat darmresectie bij diepe endometriose op een veilige en efficiënte manier kan gebeuren. Een darmresectie op zich beïnvloedt de prognose van deze patiëntes niet negatief. Belangrijk daarbij is de multidisciplinaire aanpak: wij werken met een team bestaande uit een vruchtbaarheidschirurg, een colorectale chirurg en een uroloog. De mogelijkheid van een darmresectie wordt voor de ingreep met de patienten besproken, maar de uiteindelijke beslissing daarover gebeurt tijdens de ingreep zelf.”

Wat is endometriose?

Endometriose is een afwijking waarbij het slijmvlies van de baarmoeder niet alleen aan de binnenzijde van de baarmoeder zit, maar ook aan de buitenkant of in de buikholte op het buikvlies of op eierstok en eileiders. Dat veroorzaakt irritatie en kan leiden tot ontsteking, littekenvorming en soms tot ontwikkeling van verklevingen tussen organen en in de darmen. Endometriose kan erg pijnlijk zijn en is een van de meest voorkomende oorzaken van onderbuikpijn en onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Het multidisciplinaire chirurgische endometrioseteam van UZ Leuven bestaat uit gynaecologen met specialisatie in endometriosechirurgie prof. dr. Christel Meuleman en dr. Carla Tomassetti, darmchirurgen prof. dr. Andre D’Hoore en dr. Albert Wolthuis en uroloog dr. Ben Van Cleynenbreugel.

Meer informatie

Meer info: prof. dr. Thomas D’Hooghe, tel. 016 34 36 24.