Symptomen

Bijna alle patiënten met mucoviscidose hebben chronische ontsteking van de sinusholtes (‘chronische sinusitis’).

Sommigen hebben wel last van:

 • Een verstopte neus of aanslepende neusloop
 • Neuspoliepen, die kunnen leiden tot een ernstig verstopte neus en soms tot een verbreding van de neusbrug of neusbasis.

De blijvende neusverstopping veroorzaakt soms hoofdpijn, een slechte slaapkwaliteit of anosmie (geuren niet meer goed onderscheiden).

Oorzaken

Chronische sinusitis

Bij mucopatiënten is het chloorkanaal in het slijmvlies van de neus en sinussen geblokkeerd, waardoor teveel zout en water opgenomen wordt.

De slijmen worden abnormaal taai en kleverig. In die taaie, vastzittende slijmen kunnen bacteriën groeien, met blijvende ontsteking van de neusslijmvliezen. Dit veroorzaakt chronische sinusitis. 

Neuspoliepen

Door de chronische ontsteking van het neusslijmvlies ontstaan neuspoliepen. Dat zijn abnormale slijmvliesverdikkingen die vanuit de sinusholte in de neus groeien en zo de neus verstoppen.

Mogelijke behandelingen

 • Neuskannetje
  Om de neusholten en de sinussen grondig te spoelen met fysiologisch water en zo de taaie slijmen en de bacteriën te verwijderen.
  Vaak in combinatie met een cortisonespray om de chronische ontsteking van het neusslijmvlies te verminderen en de groei van de neuspoliepen af te remmen
   
 • Functionele endoscopische sinuschirurgie (FESS)
  Als de klachten zeer uitgesproken zijn en onvoldoende beteren met neusspoelingen en de cortisonespray, zal de chirurg de neuspoliepen wegnemen* en de doorgang naar de sinussen verbreden. Soms groeien de poliepen terug en moet de chirurg de operatie na een aantal jaren opnieuw uitvoeren.

  * Dit is niet dezelfde operatie die bij veel kinderen zonder mucoviscidose uitgevoerd wordt (een ‘adenoïdectomie’).

Voor de behandeling van problemen met de neus en sinussen bij mucoviscidose werkt het mucocentrum samen met de dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie (NKO-GH).