In deze lezing zal em. prof. dr. Daniël Knockaert de vraag of koorts nu nuttig of nadelig beantwoorden.
In deze lezing zal em. prof. dr. Daniël Knockaert de vraag of koorts nu nuttig of nadelig beantwoorden.

Van voor de tijd van Hippocrates tot het einde van de 19e eeuw werd koorts beschouwd als een nuttig verdedigingsmechanisme. Zo schreef Thomas Sydenham in de 17e eeuw: “Fever is nature’s engine which she brings into the field to remove the enemy”. Koorts werd dus beschouwd als een wapen van de natuur om de vijand te verslaan. In 1927 kreeg de Oostenrijker Julius Wagner Jauregg zelfs de Nobelprijs voor geneeskunde voor koortstherapie als behandeling van syfilis. 

Aan het einde van de 19e eeuw ontwikkelde Claude Bernard de theorie dat een sterk verhoogde lichaamstemperatuur nadelig is voor het lichaam. In 1899 werd bovendien acetylsalicyzuur, beter bekend als aspirine, als koortswerend middel gecommercialiseerd. Die samenloop van omstandigheden heeft ertoe geleid dat in de 20e eeuw elke vorm van koorts bestreden werd.

Vanaf de jaren 1970 leek het tij weer te keren. Experimenten met koudbloedige dieren zijn de aanzet geweest om koorts opnieuw te onderzoeken, ook bij de mens. Dat onderzoek heeft het antieke inzicht dat koorts niet noodzakelijk nadelig is voor het lichaam, weer naar voren gebracht.

In deze lezing zal em. prof. dr. Daniël Knockaert de vraag of koorts nu nuttig of nadelig beantwoorden aan de hand van een historisch overzicht.

Iedereen is van harte welkom. Meld uw komst vooraf met een mailtje aan communicatie@uzleuven.be of tel. 016 34 14 61.

Praktisch:

  • Datum en tijdstip: donderdag 25 april 2019 om 19u45, gevolgd door samenzijn met een drankje van 21 uur tot 22.30 uur
  • Locatie: museum Histaruz, Kapucijnenvoer 35, 3000 Leuven
  • Inschrijven: communicatie@uzleuven.be of tel. 016 34 14 61
  • Vrij bezoek aan het museum van 18.45 uur tot 19.45 uur, inschrijven voor het museumbezoek is niet nodig
  • Meer info: www.uzleuven.be/histaruz