Dankzij de indivuele kamers in waaiervorm hebben zorgverleners goed toezicht op de patiëntjes, met maximale privacy en betrokkenheid voor de ouders.
Dankzij de indivuele kamers in waaiervorm hebben zorgverleners goed toezicht op de patiëntjes, met maximale privacy en betrokkenheid voor de ouders.

Het nieuwe zorgconcept voor de intensieve zorgen op neonatologie is bekroond met de publieksprijs I2C Concept, een wedstrijd voor innovatieve ontwerpen in zorginstellingen.

Optimale zorg

In een afdeling neonatologie is optimale zorg niet alleen een kwestie van het inzetten van de nieuwste technologie. Voor de ontwikkeling van de baby is maximale betrokkenheid van de ouders essentieel. UZ Leuven ging daarom voor zijn vernieuwde afdeling op zoek naar een concept dat het principe van ‘family centered care’ realiseert.

Waaiervorm

Diensthoofd professor Gunnar Naulaers geeft toelichting bij het concept: “We hebben gekozen voor individuele kamers die in waaiervorm rond de werkposten van het personeel liggen. Het personeel heeft op die manier goed toezicht op de patiëntjes; met de individuele kamers wordt gefocust op een optimale architecturale omgeving voor ontwikkelingsgerichte zorg en maximale betrokkenheid van ouders. Er is verder nog gedacht aan het comfort van de ouders met een aparte verblijfsruimte, gesitueerd aan de gevel waar het meest daglicht binnenvalt. Bovendien zijn er verschillende ‘verkeersstromen’ voor ouders en personeel.”

Voor de infrastructurele uitwerking kon UZ Leuven rekenen op THV AR-TE – dJGA – STABO.

Voorjaar 2014

Het concept wordt vanaf het voorjaar 2014 in de praktijk omgezet, wanneer de dienst neonatologie zijn intrek neemt in de nieuwbouw kritieke diensten.

I2C Concept

I2C Concept staat open voor innovatieve ontwerpen in zorginstellingen. Het gaat om totaalconcepten die het comfort, de sfeer, de huiselijkheid en de duurzaamheid van de ruimte ten goede komen. Het is een tweejaarlijkse wedstrijd die georganiseerd wordt tijdens de vakbeurs Expo60+. UZ Leuven won de publieksprijs en werd door de vakjury onderscheiden met de tweede plaats.