Praktisch

  • Datum: 12 augustus 2019 08:00 - 4 oktober 2019 17:00
  • Locatie: campus Gasthuiberg

Christine Claesen

Christine Claesen werd te Leuven geboren. Haar interesse voor tekenen bleek al vroeg, en na het behalen van een licentie in de kinesitherapie schreef ze zich in aan de Kunstacademie te Leuven. Van in het begin was de aquarel haar meest geliefde kunstvorm.

Christine  houdt van kleuren, sterke, krachtige kleuren, die energie verraden. Zij houdt van het wit en het donker, van de contrasten die aandacht trekken, maar ook van meer rustige plaatsen waar de blik kan verpozen. Zij gebruikt de oppositie  van complementaire kleuren die zich tenslotte vinden in grijstonen.

Haar smaak voor gedurfde kleuren komt van de impressionisten en de fauvisten.

Waarom moet een boom groen zijn, waarom niet blauw of rood of violet?

Elke aquarel is een nieuwe ontdekkingstocht. Elk werk vraagt creativiteit, durf in het nemen van risico’s, en vooral een grote parate technische kennis om het juiste medium te vinden en de juiste penseelsteek op het juiste moment te plaatsen. De kunst is het samengaan van kennis van verschillende technieken om pigmenten op een spontane manier op het vochtige papier aan te brengen. Het openbaart de verrassing van een levendig gekleurde aquarel zonder grenzen.

De aquarel is voor het schilderen, wat de jazz is voor de muziek. Jazz is de kunst van het improviseren op een muzikaal thema. De musicus laat zich leiden door een melodie om op velerlei wijzen daarop nieuwe frasen in mooie harmonie te bespelen. Dat vergt een doorgedreven kunde en kennis. De aquarel is de kunst om te improviseren met kleuren terwijl het water de pigmenten laat vervloeien op het papier.   

Meer info: christineclaesen@hotmail.com      

Website: www.christineclaesen.be     

 

An Serneels

Opleidingen:   

• Kunst secundair onderwijs

• Opleiding etalagiste

• 5 jaar academie tekenkunst en kunstgeschiedenis in HABK te Aarschot

• Afgestudeerd juni 2018

Tentoonstelling:

• CC Het Gasthuis te Aarschot van 15/06/2018 tem 24/06/2018 ( eindwerk )

Materialen:      

• Tekenen:  houtskool, potlood, pastelkrijtjes, pastelpotloden op papier en hout.

• Schilderen: acrylverf met paletmessen en penselen op doek.

Mijn verhaal:

Van kindsaf aan was ik al in de weer met potlood en papier. Tekenen, schilderen, knutselen. Altijd creatief bezig.

In  het secundair onderwijs sprak de richting beeldende kunst mij enorm aan. Later heb ik nog een opleiding etalagiste gevolgd.  Ook daar kon ik mijn creativiteit kwijt.

Toen viel het stil. Een huis gebouwd, een gezin met twee kinderen, een scheiding. Geen tijd meer om creatief te zijn. Maar het bleef kriebelen.

Toen de kinderen wat ouder waren, ben ik aan een cursus tekenkunst begonnen. Vijf schooljaren later heb ik mijn diploma behaald, met een eindwerk kunstgeschiedenis en een eerste tentoonstelling.

Het schilderen was eigenlijk gewoon een probeersel. Thuis een atelier, wat verf en doeken. Het groeide al snel uit tot een nieuwe hobby. Bij het schilderen bepalen mijn emoties meestal hoe het schilderij eruit zal zien. Het paletmes en de verf doen de rest, ze leiden bijna hun eigen leven. Abstract figuratief en later ook acryl pouring. Je giet de stress uit je lijf, de kleuren weerspiegelen je gevoel.

Bij het tekenen ga ik heel gedetailleerd te werk. Ik streef er naar om de tekening zo perfect mogelijk op de foto te laten lijken.

Tekenen en schilderen is voor mij een echte uitlaatklep. Ik heb dan geen besef van tijd, therapeutisch bijna.

Ik vind het geweldig als ik mensen kan blij maken met mijn werken, en zelfs kan aanzetten om het ook eens te proberen.

De appreciatie voor wat ik doe heeft me meer zelfvertrouwen gegeven. Collega’s en vrienden hebben me er toe aangezet om eens tentoon te stellen.

Meer info + verkoop werken: anneke.serneels@gmail.com

Gsm: 0496 82 24 24

 

Cis Van Peer

Ik meander graag van literatuur en theater naar beeldende kunsten. Fictie en verbeeldingskracht zijn voor mij essentiële bouwstenen van het leven. Mijn schilderijen en sculpturen zijn een oproep tot verbeelding. Picasso zei: “Er is geen abstracte kunst, men moet altijd met iets beginnen. Daarna kan men de sporen van de werkelijkheid verwijderen.” Met een semi-abstracte vormentaal wil ik een andere, potentiële, vaak ongrijpbare werkelijkheid creëren die pas betekenis krijgt in de ogen van de toeschouwer.

 

Mijn schilderijen zijn geleidelijk op een tweesprong gekomen tussen figuratie en abstractie. Parallel aan mijn opleiding figuratief tekenen en schilderen experimenteerde ik in mijn atelier met nieuwe stijlen en materialen. Met vallen en opstaan kreeg ik vat op een techniek om al fresco te werken op hardhouten panelen. Dit resulteerde gaandeweg in materiewerken op basis van kalkverf, gips, steenpoeder en olieverf met een natuurlijk glanseffect. Het zijn mentale landschappen of mindscapes die een bepaald stemmingspalet willen oproepen. Het is telkens een zoeken naar harmonie in de kleuren, evenwicht in de compositie en uiteraard expressiekracht.

 

Zoals in alles wat ik doe, vind ik de inspiratie in mijn eigen verbeelding. Ik wil oorspronkelijk te werk gaan en tracht zo min mogelijk terug te grijpen naar bestaande referenties.

Meer info: francis.van.peer@skynet.be

Website: www.cisvanpeer.be