Praktisch

  • Datum: 8 april 2019 00:00 - 7 juni 2019 00:00
  • Locatie: campus Gasthuisberg
  • Organisator: UZ Leuven

Kunstenaar Benito Gerard

Kunstparcours

Sinds mijn kindertijd teken en schilder ik. Al doende ontstaan de composities op het doek, al naargelang de inspiratie die zich aandient. Mijn werken zijn zelden figuratief, aan de toeschouwer om ze te interpreteren.

Ik werk met acryl, olieverf, inkt, poederpigmenten, pastas en glacis.

Ik hou van vlakke, heldere kleuren, doorzichtig en ondoorzichtig aangebracht. Door toevoeging van andere materies ontstaat daarna reliëf.

In mijn beroep als schrijnwerker en leraar technisch tekenen was schetsen en ontwerpen dagelijkse kost.

Vanaf 1983 was ik praktijkleraar schrijnwerkerij en leraar technisch tekenen aan het Sint-André college in Auvelais.

Gepassioneerd door schilderkunst voegde ik artistiek tekenen toe aan mijn lesprogramma, wat het meteen aangenamer en minder strikt maakte.

Zelf wilde ik nieuwe technieken aanleren en mij verder bekwamen in die richting.

Ikzelf volgde lessen aan de academie van Tamines bij de heer Sinte. Hij initieerde mij in de aquareltechniek op mijn zoektocht naar licht en diepte.

De tijd ontbrak om blijvend lessen te volgen. Daarna kwamen kortere stages in aanleren van acryl, olieverftechniek en andere toepassingen.

Ik werd geholpen door een goede vriendin Chantal Collée, leerlinge van André Sprumont en Andenne. Een atelier volgen met Simone Odart gaf mij de kans mijn scholing aan te vullen en te evolueren in het gebruik van droge pastel, Oost-Indische inkt en pigmenten.

Mijn grote voorbeelden

Nicolas de Stael, Van Gogh, Monet, Turner, Zao Wou-Kin Kadinsky, Miro, Peter Wileman (olieverf)

Meer info: Benito_gerard@hotmail.com 

 

Kunstenaar Swa van Dael

Geboren te Antwerpen 30 /11/ 1951

Ik heb een tweetal jaar een academische opleiding genoten en heb me vervolmaakt door jaren van zelfstudie.

Ben lange tijd zoekende geweest naar een eigen stijl en die is tot ontwikkeling gekomen rond 1999  "Een wereld in heldere kleuren, organische lijnen en fantasie figuren, een uitgesproken eigen stijl. Ik observeer de werkelijkheid en laat haar weer opduiken in mijn werk. Met humor, vrolijkheid maar zeker ook met kritiek. De kleurcombinaties die ik in mijn werk gebruik kunnen voor de regels niet, maar uiteindelijk klopt het in mijn werk. Alles wat ik schilder komt uit mijn eigen fantasie die soms wel wat weg heeft van een hallucinerende trip, maar door niets anders veroorzaakt wordt dan door impulsen uit mijn omgeving. Het is een fascinerend Universum dat toch verwant is aan de werkelijkheid.

Je kan mijn werk omschrijven als: "de eeuwige strijd tussen harmonie en chaos, de idylle die wordt verstoord of bedreigd. Inhoudelijk hebben we te maken met vertellende kunst, er gebeurt iets op het doek. Elk schilderij is een verhaal. Welke? Laat dat een meervoudige opgave zijn. Zoals de kunstenaar recht heeft op zijn versie zo hebben wij recht op de onze."

Ik heb ook meegewerkt aan het omvangrijke project: De stip in Emmen (NL), een voormalig gasoverslagvat van 22 meter hoog en een oppervlakte van 1250 m². De beschildering van de gasbol naar kunstwerk met als thema "Leven met Energie", die door 17 professionele kunstenaars is verwezenlijkt (afkomstig uit NL, VS, Mexico, IJsland, België, Italie, Thailand, Maleisië) die verenigd zijn in de kunststroming "TOYISME"

Werken in privaat bezit in binnen en buitenland.

Andere werken op de website: www.swavandael.be

Meer info: info@swavandael.be 

 

 

Kunstenaar Georges Libbrecht

Uit het Alfabet der Insecten

 

Georges Libbrecht (°1931, Erps-Kwerps), bestudeert als Doctor Li reeds zijn hele leven insecten: niet alleen het gevoelsleven van de insecten maar ook de schriftuur van sprieten, vleugels en poten. Zijn atelier ligt verscholen achter een oude mispelboom, in de Diestbrugstraat. Ondanks zijn vele inzichten in insecten, werd Georges Libbrecht enkele jaren geleden gestoken door een Vespa Crabro (hoornaar) en ontwikkelde hij een ernstige allergische reactie. Gelukkig biedt immunotherapie soelaas. Intussen werd de vete tussen de kunstenaar en de hoornaar bijgelegd, en werd ook dit insect met het penseel vereeuwigd. Uit dankbaarheid biedt de heer Georges Libbrecht het Insectenallergiefonds de buitengewone kans om zijn werken over het Alfabet der Insecten tentoon te stellen in een bij-zondere ontmoeting tussen mens en insect. De vernissage van deze expositie vond plaats op 15 maart 2019 in de Machinezaal van het Thermotechnisch Instituut te Heverlee, ter gelegenheid van het openingsweekend van het Insectenallergiefonds.

 

Georges Libbrechts filosofische poging in zijn werken om objectieve fenomenen te begrijpen door een subjectieve methode doet ons nadenken over de twee lagen van bewustzijn en onbewustzijn. Zijn werk bevat het menselijke verlangen naar een structureel en archivaal begrip van de wereld. De dunne lijn tussen wetenschap en de fenomenologisch benadering van de kunstenaar brengt ons in verwarring tussen wat we waarnemen als object en wat we denken over het subject. Deze binaire tegenstelling is ook zichtbaar in de methodologie en het materiaal van zijn werk; hij maakt gebruik van het traditioneel medium en vakmanschap van drukwerk en olieverf in echter een volledig moderne benadering.

 

Het manipuleren van traditionele manieren tijdens het beheersen van de media is wat Libbrecht gebruikt om ons steeds opnieuw vertrouwde zaken te laten zien en ons anderzijds met verwondering nieuwe zaken te laten ontdekken. Het idee dat wetenschap ook voortkomt uit een proces van verwondering en twijfel en experiment over een feit, weerspiegelt het briljante mechanisme waarin hij zijn werk aardt. Hij neemt ons mee op zijn filosofische reis in zijn werken.

 

Hij neemt ons mee op een weg die tussen romantisering van wetenschap en fenomenologie ligt. Een reis gevuld met objectieve referenties, subjectieve structuren (zoals zijn ontworpen, objectief niet-bestaande, uitgevonden insect) en uitingen van wensen, angsten en de menselijke conditie van het overwinnen van gegevens. Zijn werk biedt een poëtisch regime van esthetiek dat semiotiek van herkenning suggereert en die tegelijkertijd de euforie van nieuwigheid biedt.

 

INSECTENALLERGIEFONDS

 

Op 10 januari 2019 werd het Insectenallergiefonds officieel ingehuldigd. Dit onderzoeksfonds van de KU Leuven werd opgericht door prof. dr. Christine Breynaert, gespecialiseerd in behandelen van patiënten met een insecten(gif)allergie en zelf imker, samen met enkele patiënten.

Het Insectenallergiefonds wil enerzijds onderzoek ondersteunen en bevorderen dat bijdraagt tot de verbetering van de diagnose en de behandeling van een insecten(gif)allergie en anderzijds initiatieven ondersteunen en organiseren om de kennis rond preventie, diagnose en behandeling van een insecten(gif)allergie te bevorderen.

Het Insectenallergiefonds organiseert op 18 mei 2019 een uniek benefietconcert in het Centraal Auditorium te Leuven met muziek over bijen, wespen, hommels en andere insecten, door het Alumni Harmonie Orkest onder leiding van Jan De Maeseneer, met als solist Bart Watté op klarinet.

Kaarten: http://bit.ly/2DRNP3m

Meer informatie:

          Insectenallergiefonds

https://www.kuleuven.be/mecenaat/fondsen/geneeskunde/insectenallergiefonds

 

insectenallergie@uzleuven.be