Historisch erfgoed van UZ Leuven

De Leuvense universiteit slaagde erin om in een tijdspanne van tien jaar, tussen 1928 en 1939, een volwaardige medische campus op te richten.

Omdat waardevolle objecten en materialen niet uit het patrimonium van UZ Leuven mogen verdwijnen, wordt het historisch erfgoed van UZ Leuven sinds 2006 op een deskundige manier gearchiveerd en bewaard in Histaruz.

 • Indrukwekkende collectie

  Histaruz bevat intussen een indrukwekkende verzameling erfgoed: van instrumenten, allerlei soorten onderzoekstafels, rolstoelen, karren en kasten tot allerhande boeken, foto's, beeldmateriaal en documenten.

  Alls wordt gereinigd, hersteld, gefotografeerd en digitaal gecatalogeerd. Zo wordt een uitgebreide databank voor de geschiedenis van de geneeskunde en de universitaire gezondheidszorg in Leuven uitgebouwd.

 • Museum

  De eerste verpleegeenheid uit het kankerinstituut, de bakermat van UZ Leuven, is nu heringericht tot museum. De kamers uit de jaren 50 komen weer tot leven. Waardevolle objecten uit alle hoeken van het ziekenhuis staan hier tentoon en boeiende verhalen onthullen de gedrevenheid van velen in hun streven naar betere geneeskunde en gezondheidszorg voor de patiënten.

 • Archief

  Tot de verzameling behoren ook een belangrijk aantal boeken en cursussen uit de geneeskunde van 1850 tot na de Tweede Wereldoorlog. Het geheel laat zien hoe de medische wereld is geëvolueerd en hoe de Leuvense universitaire ziekenhuizen met enkele bedden zijn gestart en momenteel zijn uitgegroeid tot een van de grotere ziekenhuizen in West-Europa.

Activiteiten

Op geregelde tijdstippen zet het museum Histaruz zijn deuren open voor het publiek. Twee halve dagen per week worden er rondleidingen georganiseerd. Enthousiaste vrijwilligers gidsen bezoekers op een boeiende reis door het ziekenhuisverleden. Wekelijks verwelkomen zij groepen uit zowel de medische als de verzorgende sector. Ook scholen, verenigingen en grote families brengen een geïnteresseerd bezoek aan de tentoonstelling. Elke bezoeker krijgt een schat aan informatie over de evolutie in de geneeskunde en de gezondheidszorg en wordt geboeid door de verhalen die achter de objecten schuil gaan.

Histaruz neemt ook regelmatig deel aan de erfgoeddag, met telkens meer dan 850 bezoekers.

 • 2015: Parels uit de gezondheidszorg
 • 2012: Niet-alledaagse helden in de geneeskunde
 • 2011: Armoe troef

Daarnaast organiseert het museum ook de lezingenreeks 'Histaruz vertelt'.

Hoe kwam het museum tot stand?

 • 2004
  Histaruz wordt opgericht vanuit de verzameling voorwerpen en documenten die bijeengebracht werden ter gelegenheid van de viering van het 75-jarig bestaan van UZ Leuven in 2004.
 • 2007
  Tijdens Erfgoeddag treedt Histaruz voor het eerst naar buiten met een tentoonstelling over 'tandartsengeneeskunde vroeger en nu'.
 • 2008
  Histaruz krijgt een vertegenwoordiging in de Leuvense erfgoedsector en in Hospitium: de nationale vereniging voor de geschiedenis van hospitalen en zorg.
 • 2009
  Tijdens Erfgoeddag zet Histaruz de bestuursperiode van de Zusters van Liefde in de kijker. Zij hebben de eerste 40 jaar het ziekenhuis bestuurd en duizenden verpleegkundigen opgeleid.
 • 2010
  Het museum Histaruz wordt toegankelijk gemaakt voor het publiek.