Vervuld verlangen

Mama Katrien en zoontje DaanDrie weken te vroeg, maar in prima conditie verraste Daan zijn ouders op kerstdag 2011. Prille mama Katrien blikt terug op de periode waarin ze via een vruchtbaarheidsbehandeling in UZ Leuven zwanger geraakte.

Twee jaar hadden ze tevergeefs geprobeerd om spontaan zwanger te geraken. Tijd om medisch advies in te winnen, vonden Katrien (26) en Jan (30) begin 2010. In het fertiliteitscentrum stelde een uroloog vast dat Jan te weinig zaadvocht produceert om zaadcellen, na een zaaduitstorting, enige tijd in leven te houden. Waarschijnlijk het gevolg van een antikankerbehandeling die Jan in 2000 onderging.

Het koppel kreeg het advies om te kiezen voor IVF, invitrofertilisatie. “Goed, dachten we, maar dan wel ná onze reis in september!”, lacht Katrien. “In oktober startte ik met een neusspray en injecties om meerdere eicellen te doen rijpen. Ik had geen last van bijwerkingen, maar vond het wel vervelend dat ik regelmatig een echo moest laten nemen. Gelukkig kon ik mijn uurrooster op het werk daaraan aanpassen, dankzij mijn flexibele collega’s.”

Na ruim twee weken hormonale stimulatie konden Katriens gerijpte eicellen worden opgepikt en werden ze in het labo bevrucht. Nog eens drie dagen later werd een bevruchte eicel in haar baarmoeder teruggeplaatst, de anderen werden ingevroren. “Dat verliep allemaal pijnloos, maar helaas raakte ik niet zwanger”, vertelt Katrien. “Ook de twee volgende terugplaatsingen, van ontdooide embryo’s, leverden niets op. Onze teleurstelling was groot. Ik wou over de teleurstelling praten, maar Jan verwerkte alles door er juist niet te veel over te praten. Gelukkig vonden we algauw weer de moed om alles nog eens over te doen.”

Na de tweede eicelpickup in april 2011 moest Katrien wel een tijdje steunkousen dragen en zichzelf antiflebietspuitjes toedienen, omdat haar bloed door de behandeling wat ‘te dik’ was geworden. “Maar dat kon mijn vreugde niet temperen toen ik op 4 mei de uitslag van mijn zwangerschapstest kreeg”, glundert ze met een blik op zoontje Daan, die prinsheerlijk ligt te slapen.

Hulp nodig? Maak een afspraak bij het feritliteitscentrum.