Een recordaantal van 70 getransplanteerden beklom op 22 juni de Mont Ventoux.
Een recordaantal van 70 getransplanteerden beklom op 22 juni de Mont Ventoux.

Recordaantal deelnemers

Op 22 juni 2013 beklommen getransplanteerden de legendarische Mont Ventoux (Frankrijk), met de fiets of te voet. Hun prestatie werd mogelijk met steun van het Transplantoux-fonds en gebeurde onder professionele begeleiding van Sporta vzw en de Bakala Academy. Transplantoux waagt zich al voor de vijfde keer aan de beklimming, deze keer met een recordaantal van 70 getransplanteerde deelnemers.

De transplantpatiënten waren niet alleen, zo’n 2.500 Vlamingen gingen met de fiets of te voet de strijd aan met de Mont Ventoux.

Grensverleggend

Elke deelnemer heeft zijn grenzen verlegd volgens zijn eigen mogelijkheden. “Het was in elk opzicht een buitengewone editie”, zo vertelt professor Diethard Monbaliu, voorzitter van het Transplantoux-fonds. “Enkele fietsers waagden zich zelfs aan de zware beklimming via de Cannibalette en Cannibale. Er werden truitjes uitgewisseld met de Vlaamse ministers Philip Muyters en Joke Schauvliege. We hadden niet alleen een recordaantal deelnemers. Voor het eerst was er ook een grote groep wandelaars die na een tocht van zeven uur de top haalde.”

Eerbetoon aan donor

De emoties aan de top waren groot, de overwinning is immers ook een eerbetoon aan de donor en zijn familie. Nu nog genieten de getransplanteerden na van hun grootse prestatie. Transplantoux wil getransplanteerden blijven aanzetten tot gezond bewegen. Professor Monbaliu: “We zien het als een stimulans voor de transplantatiepatiënt om elke dag heel je leven lang een berg overwinnen. Door te bewegen, door met de fiets naar je werk of naar de winkel te gaan. Bewegen betekent immers niet noodzakelijk topsport.”

Meer info

http://www.transplantoux.be/
Zie ook Transplantoux 2013 op Facebook.