Praktisch

Afdelingen

Op de afdeling

Bezoek van de artsen

De arts-assistent komt je kind elke dag onderzoeken. Wil je de gezondheidstoestand van je kind bespreken, spreek de assistent dan op dat moment aan.

Resultaten van de onderzoeken worden enkel meegedeeld door de behandelende arts, hij doet dit bij voorkeur tijdens de zaalronde.

De supervisor van het zorgprogramma doet meerdere malen per week een zaalronde. De juiste tijdstippen worden je meegedeeld bij opname.

Denk aan de veiligheid en de rust

Verwittig altijd de verpleegkundige als je de kamer verlaat. Vertel je kind dat je weggaat en wanneer je terugkomt, hou het afscheid kort. Zorg dat je kind veilig is op de kamer: doe bijvoorbeeld de spijlen of de onrusthekkens omhoog en stel het hoog-laagbed op de laagste stand. Moet je kind nuchter blijven, verwijder dan alle voedingsmiddelen uit de directe omgeving. Laat warme maaltijden of dranken nooit achter binnen het bereik van je kind. Het zetelbed is niet bedoeld voor je kind, want het is niet veilig en bemoeilijkt de verpleegkundige zorg. De verpleegkundige heeft immers ruimte nodig om de patiënt goed te observeren en de nodige zorgen te geven. Omgekeerd is het patiëntenbed niet bedoeld voor jou als ouder. Zieke kinderen hebben rust nodig, respecteer daarom de rust op de eenheid. Zet radio en telvisie in de kamer niet te luid. Als je kind zich al wat beter voelt, kun je, indien toegelaten, samen de eenheid verlaten en wat in de cafetaria en de tuin verpozen. Doe dit wel in samenspraak met de verpleegkundige.

Isolatiemaatregelen

Sommige patiënten worden op de eenheden in isolatie gehospitaliseerd. Er zijn 2 vormen van isolatie: protectieve en bronisolatie. Daarnaast kunnen er ook protectieve maatregelen opgestart worden.
Protectieve isolatie betekent dat het kind in de kamer vatbaar is voor infecties. Deze isolatie herken je aan het informatiepapier aan de deur van de kamer. Het kind blijft maximaal op de kamer om het risico te beperken zelf een infectie op te lopen.
Bronisolatie betekent dat het kind mogelijk een besmettelijke ziekte heeft. Deze isolatie herken je aan het informatiepapier (aangepast aan de specifieke besmetting) aan de deur van de kamer. Het kind moet dan op de kamer blijven om te voorkomen dat andere kinderen besmet worden.
Bij de protectieve of beschermende maatregelen worden de basisprincipes van persoonlijke hygiëne, voedingshygiëne en infectiepreventie aangevuld met specifieke maatregelen, bedoeld om us kind nog beter te beschermen tegen kiemen afkomstig van de omgeving.
Ligt jouw kind in isolatie dan moet je wel enkele richtlijnen volgen, zoals een schort en/of een masker aantrekken voor je de kamer binnen gaat. Deze richtlijnen vind je op het informatiepapier dat aan de deur hangt.
Was altijd je handen bij het binnenkomen en het verlaten van de kamer of gebruik Alcogel om je handen te ontsmetten.

Ook bezoekers moeten dezelfde maatregelen nemen en zich houden aan de eventueel beperkende bezoekersaantallen.

Maaltijden

Omstreeks 8u wordt het ontbijt opgediend als je overnacht bij je kind. Je ruimt zelf alles af. Het middag- en avondmaal kun je in één van de cafetaria's gebruiken. Die maaltijden betaal je ter plaatse.

Eigen etenswaren kun je in de gemeenschappelijke koelkast bewaren. Neem bij het ontslag van je kind de resterende voedingswaren mee naar huis.

Op de afdeling staat een microgolfoven om maaltijden op te warmen. Het is niet de bedoeling dat je echt maaltijden bereidt op de afdeling. Elke Afdeling beschikt over een koelfontein waar je altijd fris water kunt halen.

Na het ontbijt en het avondmaal kun je nog een extra kop koffie nemen uit de thermos op de afdeling. Deze thermos is bedoeld voor de ouders. Andere bezoekers kunnen voor een kop koffie terecht in de cafetaria of de coffeeshop.

Onderzoeken

Voor de meeste onderzoeken bestaat de mogelijkheid om je kind te vergezellen.

Telefoneren

De telefoontarieven hangen uit op de eenheid. Deze tarieven krijg je ook samen met je persoonlijke telefooncode.
Het gebruik van een gsm is toegelaten in het ziekenhuis.

Probeer het gsm-gebruik op de kamer echter tot een minimum te beperken. Om de rust op de verpleegeenheid te respecteren vragen wij ook om niet in de gang te telefoneren.

Speelzaal

Het kinderziekenhuis beschikt over twee speelzalen. Deze zalen zijn enkel toegankelijk voor patiënten.

Een gemotiveerd team zorgt voor de opvang en presenteert een gevarieerd aanbod van spelen, boeken, knutselgerief, ... aangepast aan de leeftijd en de mogelijkheden van de kinderen. Regelmatig worden er grotere activiteiten georganiseerd, je kiest zelf of je hierop ingaat.

Lees de visietekst spelbegeleiding (pdf).

Ziekenhuisschool

De ziekenhuisschool organiseert gratis onderwijs voor kinderen en jongeren tijdens hun opname in UZ Leuven. 

  • Onderwijs-op-maat voor gehospitaliseerde kinderen
  • Dagelijks 1 à 2 lesuren
  • Basisschool en secundair onderwijs
  • Leerinhoud en methode in overleg met de thuisschool
  • Nauw contact met het behandelingsteam
  • Leerachterstand beperken, maatschappelijke re-integratie van het zieke kind

Ga naar de website van de ziekenhuisschool.

Bezoekuren

Ouders zijn dag en nacht welkom in het ziekenhuis. Andere bezoekers zijn welkom tijdens de bezoekuren van 14 tot 20 uur.

Het bezoek van grote groepen kan erg vermoeiend zijn. Probeer daarom de duur van het bezoek aan te passen aan de gezondheidstoestand van je kind. Maak afspraken met je bezoekers zodat het bezoek gespreid verloopt.

Kinderen die op bezoek komen, blijven op de kamer.

Kinderen onder de 12 jaar worden alleen na afspraak met de verpleegkundige, toegelaten op de zuigelingeneenheid of op de infectiekamers.

Je kind ligt tijdelijk op een intensieve eenheid: eenheid 509 - ITE C

Op deze afdeling gaat het er anders aan toe dan op een gewone kinderafdeling. Op deze dienst krijgt je kind zonder onderbreking medische zorgen door artsen-intensivisten. Dit zijn artsen met een speciale opleiding in intensieve geneeskunde. Daarnaast wordt je kind de klok rond verpleegd door gespecialiseerde verpleegkundigen. Wegens het verhoogde toezicht en het kritieke karakter van deze dienst zijn goede afspraken over de bezoekregeling nodig.
Als kind tijdelijk op een intensieve zorgeneenheid verblijft, ontruim je best de kamer op de gewone eenheid en neem je de bagage mee naar huis.

Ontslag uit het ziekenhuis

Voor bepaalde zorgprogramma's kan het zijn dat je al op voorhand weet hoelang de opname zal duren. Maar net zoals in de andere gevallen wordt er tijdens de zaalronde door de supervisor beslist wanneer je naar huis mag met je kind.

Je zal zowel van de verpleegkundige als van de arts voldoende informatie meekrijgen over de medicatie, speciale zorgen, aandachtspunten,... Indien er je thuis nog bijkomende vragen hebt, dan kan je steeds terug contact opnemen met de afdeling.

Meestal wordt er ook een follow-up raadpleging geregeld waarop de volledige resultaten van de opnameperiode besproken worden.

Naar je huisarts/kinderarts wordt een verslag verstuurd.