Roux-en-Y gastric bypassoperatie

Deze medische info bespreekt u best met uw arts tijdens een consultatie.

U probeert een film te starten. Dit lukt niet omdat u ofwel niet beschikt over de nieuwste versie van de Adobe Flash® speler, ofwel JavaScript niet geactiveerd is. Beide zijn nodig om de film te kunnen spelen.

You are trying to load a film. Either you do not have the newest version of Adobe Flash®, or you have JavaScript disabled. To play the film, you must ensure you have these capabilities.

 

camera
Klik op het camera icoon om de film te bekijken. 3D-model Klik op het draaien icoon om een 3D-model of doorsnede te bekijken. Sleep de muis over het model om het te draaien.
tekst
Klik op het tekst icoon om de gesproken tekst te herlezen. dia Klik op het dia icoon. Beweeg de muis over de opgelichte punten voor meer informatie. Gebruik de pijltjes om te bladeren.

Weergave van de gesproken tekst

Het spijsverteringsproces begint in de mond, waar we het voedsel door kauwen en speekseltoevoeging klein maken. De spijsvertering zet zich voort in de maag, waar het voedsel wordt omgezet in een papachtige substantie, de spijsbrij (medische benaming: chijm). De spijsbrij vloeit door naar de dunne darm. Hier wordt het voedsel verder verteerd door enzymen uit de alvleesklier en de lever. In de dunne darm worden ook de voedingsstoffen en vitaminen aan het voedsel onttrokken. De bekleding van de dunne darm bestaat uit kleine franjeachtige uitsteeksels, darmvlokken genoemd. Deze zorgen dat het verteerde voedsel in de bloedstroom kan worden opgenomen.

In de Verenigde Staten is de zogenaamde Roux-en-Y gastric bypass (RYGB) de meest toegepaste behandeling tegen overgewicht. Tijdens het eerste deel van een RYGB-behandeling wordt met chirurgische nietjes een klein maagreservoir gevormd. Hiermee wordt de hoeveelheid voedsel die een patiënt kan nuttigen beperkt tot ongeveer 30 gram. Het overgebleven, grotere deel van de maag wordt van het maagreservoir gescheiden, maar niet weggenomen.

Bij de tweede stap wordt de dunne darm gesplitst, net onder de twaalfvingerige darm (duodenum), het eerste gedeelte van de dunne darm. Hierna wordt het tweede gedeelte van de dunne darm, de nuchtere darm (jejunum), omhooggebracht en aan de nieuw gevormde kleine maag vastgemaakt. De twaalfvingerige darm wordt vervolgens aan het nieuwe Y-vormige darmstelsel vastgemaakt. (De operatie dankt zijn naam aan deze 'Y'.) Door de twaalfvingerige darm te omzeilen vermindert de opname van voedingsstoffen en calorieën, met aanzienlijk gewichtsverlies als gevolg. Complicaties die zich specifiek bij RYGB kunnen voordoen zijn onder meer het 'dumpingsyndroom', breuken en voedseltekort.

Gerelateerde films

Bekijk ook onze andere brochures en films.