Deze medische info bespreekt u best met uw arts tijdens een consultatie.

U probeert een film te starten. Dit lukt niet omdat u ofwel niet beschikt over de nieuwste versie van de Adobe Flash® speler, ofwel JavaScript niet geactiveerd is. Beide zijn nodig om de film te kunnen spelen.

You are trying to load a film. Either you do not have the newest version of Adobe Flash®, or you have JavaScript disabled. To play the film, you must ensure you have these capabilities.


camera
Klik op het camera icoon om de film te bekijken.3D-modelKlik op het draaien icoon om een 3D-model of doorsnede te bekijken. Sleep de muis over het model om het te draaien.
tekst
Klik op het tekst icoon om de gesproken tekst te herlezen.diaKlik op het dia icoon. Beweeg de muis over de opgelichte punten voor meer informatie. Gebruik de pijltjes om te bladeren.

Weergave van de gesproken tekst

De lever maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel en bevindt zich rechtsboven in de buik. De lever heeft verschillende levensondersteunende functies: voedingsstoffen verwerken, eiwitten aanmaken, suikers of glycogeen opslaan. Ook speelt de lever een rol bij het regelen van de hormoon-, bloedsuiker- en cholesterolspiegels van het lichaam, en bij de vochthuishouding. De lever filtert ongewenste stoffen uit het bloed en helpt het lichaam bij het bestrijden van infecties.

Het efficiënt functioneren van de lever kan geleidelijk worden verstoord door schade aan de levercellen als gevolg van alcoholmisbruik, hepatitis of aangeboren afwijkingen. Wanneer levercellen afgestorven zijn, worden de dode cellen vervangen door littekenweefsel. Als gevolg van littekenweefsel kan het bloed niet door de lever stromen, waardoor opslag van voedingsstoffen en het filteren van ongewenste stoffen onmogelijk wordt. Als de leverfunctie ernstig is aangetast, kan levertransplantatie noodzakelijk zijn.

Bij een levertransplantatie wordt de zieke lever verwijderd en vervangen door een geschikte, gezonde lever van een overleden donor.

Met behulp van periodieke bloedtests wordt het functioneren van de nieuwe lever gecontroleerd. Net als bij alle andere orgaantransplantaties moet de ontvanger van de lever levenslang worden behandeld met immuniteitsonderdrukkende medicijnen, om te voorkomen dat het immuunsysteem van het lichaam de getransplanteerde lever afstoot.

Deze operatie kan verschillende complicaties met zich meebrengen, die vóór de operatie met de dokter moeten worden besproken.

Gerelateerde films

Bekijk ook onze andere brochures en films.