Glaucoom

Deze medische info bespreekt u best met uw arts tijdens een consultatie.

U probeert een film te starten. Dit lukt niet omdat u ofwel niet beschikt over de nieuwste versie van de Adobe Flash® speler, ofwel JavaScript niet geactiveerd is. Beide zijn nodig om de film te kunnen spelen.

You are trying to load a film. Either you do not have the newest version of Adobe Flash®, or you have JavaScript disabled. To play the film, you must ensure you have these capabilities.

 

camera
Klik op het camera icoon om de film te bekijken. 3D-model Klik op het draaien icoon om een 3D-model of doorsnede te bekijken. Sleep de muis over het model om het te draaien.
tekst
Klik op het tekst icoon om de gesproken tekst te herlezen. dia Klik op het dia icoon. Beweeg de muis over de opgelichte punten voor meer informatie. Gebruik de pijltjes om te bladeren.

Weergave van de gesproken tekst

In het oog bevinden zich twee holten, of kamers, die met vloeistof zijn gevuld. De oogvloeistof zorgt ervoor dat de druk in het oog op peil blijft, zodat de vorm van het oog onveranderd blijft. Deze vloeistof is glashelder en waterig, en bevindt zich in de voorste oogkamer. De achterste oogkamer, die wat groter is, is gevuld met een dikke, stroperige vloeistof. Dit wordt glaslichaam genoemd.

De heldere waterige oogvloeistof in de voorste oogkamer wordt kamervocht genoemd. Deze vloeistof stroomt door de oogkamer en wordt dus voortdurend ververst. Deze vloeistof wordt dicht bij de lens aangemaakt, stroomt naar de voorste oogkamer en wordt dan via een klein afvoerkanaaltje naar het vaatstelsel afgevoerd.

Glaucoom, een veel voorkomende oorzaak van blindheid, is een ziekte die de afvoer van het kamervocht aantast. Daardoor neemt de druk in het oog toe. Glaucoom kent vele soorten en oorzaken. Glaucoom heeft twee verschijningsvormen: een sponsachtig netwerk dat de oogvloeistof filtert wordt samengedrukt, waardoor de instroom van de vloeistof in het afvoerkanaaltje wordt belemmerd, of de kanaalopening wordt door de iris geblokkeerd.

In beide gevallen wordt door ophoping van vocht in het oog de druk op de achterkant van het oog verhoogd, en daardoor wordt de optische zenuw beschadigd. Deze zenuw zorgt voor doorzending van beelden naar de hersenen. Na verloop van tijd kan de verhoogde druk blinde vlekken en zelfs totale blindheid veroorzaken. De voortgang van de ziekte kan door geschikte medische behandeling worden stopgezet of vertraagd, maar verloren gegaan gezichtsvermogen kan niet worden hersteld.

Gerelateerde films

Bekijk ook onze andere brochures en films.