Galstenen

Deze medische info bespreekt u best met uw arts tijdens een consultatie.

U probeert een film te starten. Dit lukt niet omdat u ofwel niet beschikt over de nieuwste versie van de Adobe Flash® speler, ofwel JavaScript niet geactiveerd is. Beide zijn nodig om de film te kunnen spelen.

You are trying to load a film. Either you do not have the newest version of Adobe Flash®, or you have JavaScript disabled. To play the film, you must ensure you have these capabilities.

 

camera
Klik op het camera icoon om de film te bekijken. 3D-model Klik op het draaien icoon om een 3D-model of doorsnede te bekijken. Sleep de muis over het model om het te draaien.
tekst
Klik op het tekst icoon om de gesproken tekst te herlezen. dia Klik op het dia icoon. Beweeg de muis over de opgelichte punten voor meer informatie. Gebruik de pijltjes om te bladeren.

Weergave van de gesproken tekst

Galstenen is een veel voorkomende aandoening. Meestal zijn de steentjes zo klein dat ze zonder merkbare symptomen door het spijsverteringsstelsel worden afgevoerd.

Galstenen komen tot ontwikkeling in de galblaas, een klein peervormig orgaan in de rechterzijde van het lichaam, onder de lever. De galblaas is via kleine buisjes met de lever en de darmen verbonden. De galblaas dient als opslagplaats voor gal, die door de lever wordt aangemaakt. Gal is een enzymhoudende vloeistof, of spijsverteringssap, die de afbraak van vetrijke voeding in de spijsvertering mogelijk maakt. Bij het eten van vet voedsel gaat er via de buisjes gal naar de dunne darm, als hulpmiddel bij de vertering.

Gal is een samenstelling van elementen als water, cholesterol, vetten, galzouten en bilirubine. Als dit mengsel uit balans raakt, bijvoorbeeld door een te hoog cholesterolgehalte, worden er kristallen gevormd die zich in de galblaas verharden. Als die kristallen, of galstenen, blijven groeien, is het heel pijnlijk als ze door de minuscule openingen van de buisjes naar de dunne darm worden gestuwd.

Symptomen van galstenen zijn onder meer blijvende ernstige pijn in de bovenbuik, misselijkheid en braken. Galstenen moeten door een arts worden behandeld.

Gerelateerde films

Bekijk ook onze andere brochures en films.