Deze medische info bespreekt u best met uw arts tijdens een consultatie.

U probeert een film te starten. Dit lukt niet omdat u ofwel niet beschikt over de nieuwste versie van de Adobe Flash® speler, ofwel JavaScript niet geactiveerd is. Beide zijn nodig om de film te kunnen spelen.

You are trying to load a film. Either you do not have the newest version of Adobe Flash®, or you have JavaScript disabled. To play the film, you must ensure you have these capabilities.


camera
Klik op het camera icoon om de film te bekijken.3D-modelKlik op het draaien icoon om een 3D-model of doorsnede te bekijken. Sleep de muis over het model om het te draaien.
tekst
Klik op het tekst icoon om de gesproken tekst te herlezen.diaKlik op het dia icoon. Beweeg de muis over de opgelichte punten voor meer informatie. Gebruik de pijltjes om te bladeren.

Weergave van de gesproken tekst

De carpale tunnel is een nauw, smal, C-vormig doorgangskanaal in de pols. Het bestaat uit kleine botjes en bindweefsel.

Sommige van de pezen en zenuwen die het bewegen van de vingers aansturen, lopen door de carpale tunnel naar de hand. Die pezen zijn omhuld door een met vloeistof gevulde huls, die ervoor zorgt dat de pezen tijdens beweging van de hand gladjes door de tunnel kunnen glijden. Door handbewegingen die vaak worden herhaald, zoals bij typen op een toetsenbord, kunnen de pezen geïrriteerd raken, met zwelling en ontsteking in de huls als gevolg.

De carpale tunnel bestaat uit botten en bindweefsel en kan zich daardoor niet verbreden om ruimte te maken voor de zwelling. Zo worden de zenuwen van de hand samengeknepen, met pijn of een verdoofd gevoel in de vingers als gevolg.

Gerelateerde films

Bekijk ook onze andere brochures en films.