Deze medische info bespreekt u best met uw arts tijdens een consultatie.

U probeert een film te starten. Dit lukt niet omdat u ofwel niet beschikt over de nieuwste versie van de Adobe Flash® speler, ofwel JavaScript niet geactiveerd is. Beide zijn nodig om de film te kunnen spelen.

You are trying to load a film. Either you do not have the newest version of Adobe Flash®, or you have JavaScript disabled. To play the film, you must ensure you have these capabilities.

 

camera
Klik op het camera icoon om de film te bekijken. 3D-model Klik op het draaien icoon om een 3D-model of doorsnede te bekijken. Sleep de muis over het model om het te draaien.
tekst
Klik op het tekst icoon om de gesproken tekst te herlezen. dia Klik op het dia icoon. Beweeg de muis over de opgelichte punten voor meer informatie. Gebruik de pijltjes om te bladeren.

Weergave van de gesproken tekst

De aorta is de belangrijkste slagader van het bloedsomloopstelsel. Hij transporteert zuurstofrijk bloed van het hart naar de rest van het lichaam. Deze slagader bestaat uit twee delen: de thoracale aorta, die middenin de borst naar beneden loopt, en de abdominale aorta, het onderste gedeelte dat in de buik ligt.

Een buikaneurysma is een uitstulping op de buikaorta als gevolg van een zwakke plek in de wand van dit bloedvat. Een aorta-aneurysma kan ontstaan als gevolg van ophoping van plaque of van een chronische hoge bloeddruk.

De meeste mensen met een aneurysma hebben geen klachten; vroegtijdige ontdekking is daarom moeilijk. Zonder behandeling blijft een aneurysma groeien totdat hij barst. Dit veroorzaakt hevige inwendige bloedingen.

Gerelateerde films

Bekijk ook onze andere brochures en films.