Bronchodilatatoren

Deze medische info bespreekt u best met uw arts tijdens een consultatie.

U probeert een film te starten. Dit lukt niet omdat u ofwel niet beschikt over de nieuwste versie van de Adobe Flash® speler, ofwel JavaScript niet geactiveerd is. Beide zijn nodig om de film te kunnen spelen.

You are trying to load a film. Either you do not have the newest version of Adobe Flash®, or you have JavaScript disabled. To play the film, you must ensure you have these capabilities.

 

camera
Klik op het camera icoon om de film te bekijken. 3D-model Klik op het draaien icoon om een 3D-model of doorsnede te bekijken. Sleep de muis over het model om het te draaien.
tekst
Klik op het tekst icoon om de gesproken tekst te herlezen. dia Klik op het dia icoon. Beweeg de muis over de opgelichte punten voor meer informatie. Gebruik de pijltjes om te bladeren.

Weergave van de gesproken tekst

Bij normale ademhaling gaat er lucht via de neus en de luchtpijp naar steeds kleiner wordende luchtwegen, de bronchiën. In sommige gevallen trekken de gladde spieren om de bronchiën zich samen, waardoor er meer slijm ontstaat. Dit bemoeilijkt het ademhalen.

Over het algemeen wordt deze aandoening behandeld met medicijnen, bronchodilatoren genoemd. De meest voorkomende typen bronchodilatoren zijn anticholinergica en bèta-2-agonisten. Deze medicijnen worden geïnhaleerd en gaan via de luchtwegen naar de bronchiën, waar ze zich binden aan de gladde spiercellen. Hierdoor ontspannen de spieren zich en vermindert de aanmaak van slijm, en daardoor gaat het ademen gemakkelijker.

Gerelateerde films

Bekijk ook onze andere brochures en films.