Expo "Utopia: ziekenhuis 3.0"

De expo 'Ziekenhuis 3.0' loopt van 26 oktober 2016 tot en met 17 januari 2017 op het platform in de inkomhal van Campus Gasthuisberg en is een initiatief van het Centrum Menselijke Erfelijkheid.

Leuven beleeft more

Drie maanden lang staat Leuven bol van Thomas More en zijn Utopia. Overal in de stad zijn er evenementen met als rode draad vernieuwing & ontdekking. In UZ Leuven komt in dit kader en op initiatief van het Centrum Menselijke Erfelijkheid de tentoonstelling: 'Utopia: Ziekenhuis 3.0'.

Verlangen naar een betere wereld is ook verlangen naar een betere gezondheidszorg. De wetenschap gaat er steeds sneller op vooruit, dus wie weet wat heeft de toekomst nog in petto.

Deze tentoonstelling laat je ontdekken hoe wetenschap en technologie de gezondheidszorg van morgen vormgeven. Krijg je binnenkort geneesmiddelen op maat? Hoe ziet je verblijf in het ziekenhuis van de toekomst er uit? Wat kan er binnen afzienbare tijd op het vlak van genetica, chirurgie en hersenonderzoek?

Ziekenhuis 3.0 prikkelt je nieuwsgierigheid en geeft je vaak verrassende antwoorden.

Iedereen benieuwd van 0 tot 99 jaar

De tentoonstelling is toegangkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Door de themathiek van het ziekenhuis te benaderen vanuit diverse invalshoeken (wetenschappelijk, humor, speels…) zal iedereen de geknipte  manier vinden om over het Ziekenhuis 3.0 na te denken.

Met het doe-boekje voor kinderen creëert de tentoonstelling tevens een mooie link tussen ouders en hun kinderen om samen de tentoonstelling te beleven. De tentoonstelling werpt zondermeer een intrigerende blik op de toekomst.

Kinderen experts van de toekomst

Voor deze tentoonstelling hebben we de visie gevraagd van de mensen van de toekomst: kinderen. Vanuit het UCLL (Lerarenopleiding Campus Leuven) werden kinderen van de lagere school betrokken bij het project en gaven zij hun visie over het Ziekenhuis 3.0. Dit resulteerde in tientallen originele ideeën en knutselwerkjes die de bezoeker zullen verbazen met hun innovatief karakter.

Daarnaast wordt ook een lessenpakket aangeboden voor leerkrachten van het Lager Onderwijs om met hun leerlingen aan de slag te gaan.

Experts vertellen over hun toekomstvisie

Boeiende getuigenissen van wetenschappers over wetenschap en technologie en de gezondheidszorg van morgen.

Een grappige noot

Naast de indrukwekkende expertise van de professionals vroegen we ook enkele cartoonisten om een cartoonesque blik te werpen op de verschillende thema's. Zo kregen we o.a. van Joris Snaet prachtige cartoons die op een (h)eerlijke, open manier de wetenschap binnen de gezondheidszorg op de korrel nemen.

Een artistiek feest voor het oog

Voor deze tentoonstelling kunnen we beroep doen op het werk van professionele kunstfotografen die wetenschap en kunst met elkaar verbinden.

Zeg het met blokjes

Legoblokjes zeggen meer dan duizend woorden. Ze verwonderen niet alleen de kinderen, maar ook de volwassenen. Aangezien de tentoonstelling voor jong en oud is, heeft de Lego fanclub BELUG speciaal voor deze tentoonstelling enkele diorama's ontwikkeld.

 

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij:

Logo's utopia