Rega Instituut op Campus Gasthuisberg
Rega Instituut op Campus Gasthuisberg
Op 13 september neemt het Rega Instituut officieel zijn intrek op campus Gasthuisberg, naast het gebouw van Onderwijs & Navorsing 4. Met die verhuizing neemt het instituut na meer dan zestig jaar afscheid van de campus in de Minderbroedersstraat.

Baanbrekend onderzoek

Het centrum voor microbiologisch, immunologisch en medicinaal scheikundig onderzoek speelde een sleutelrol in de strijd tegen polio en hiv. Het instituut ontwikkelde in de jaren 50 een vaccin tegen polio en ontdekte het meest gebruikte anti-hiv-middel ter wereld, tenofovir.

De verhuizing naar de campus Gasthuisberg van UZ Leuven was al langer nodig. “Het vroegere instituut is verouderd en is stilaan te klein geworden om de verschillende onderzoeksgroepen en de modernste apparatuur te kunnen huisvesten”, zegt professor virologie Johan Neyts.

Uniek lab van veiligheidsniveau vier

“Het pronkstuk van het nieuwe gebouw is het 600 m2 grote hoog-bioveiligheidslaboratorium. Daarin is plaats gemaakt voor een lab-in-a-box, een volledig luchtdicht en volautomatisch labo. Dat lab laat ons toe om volledig automatisch 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 ziekteverwekkende micro-organismen te bestuderen en er therapeutische opties tegen te ontwikkelen. Het wordt het enige lab in België van veiligheidsniveau vier, wat het instituut in staat stelt om voorlopig onbekende, gevaarlijke virussen te onderzoeken", legt professor Johan Neyts uit.

Eredoctoraat

Bij de officiële opening van het nieuwe instituut op 13 september reikt de faculteit geneeskunde ook een eredoctoraat uit aan dr. John Martin. Dr. Martin staat mee aan de basis van ontwikkeling van het anti-hiv-middel tenofovir en heeft er steeds naar gestreefd tenofovir zo goed als tegen productiekost beschikbaar te maken in ontwikkelingsgebieden.

In de pers