Voedingssupplementen tijdens zwangerschap

Gedurende de zwangerschap zijn de behoeften van sommige voedingsstoffen zo verhoogd dat er een voedingssupplement aangewezen is.

Gebruik enkel en alleen voedingssupplementen speciaal voor zwangere vrouwen. Op eigen houtje andere voedingssupplementen nemen is niet aangewezen. Een te veel van sommige vitamines (bv. vitamine A) kan nadelige effecten hebben voor de foetus. Voor meer advies, vraag raad aan dokter of apotheker.

Foliumzuur

Het is aangewezen voor vrouwen die zwanger willen worden om extra foliumzuur op te nemen. De redenen hiervoor zijn dat foliumzuur zorgt voor de aanmaak van gezonde bloedcellen en het een positieve invloed heeft op de opname van ijzer. Een belangrijker argument is dat foliumzuur geboorteafwijkingen, nl. spina bifida of openruggetje en schisis kan helpen voorkomen. Foliumzuur is een vitamine die gevoelig is voor warmte en daarom gemakkelijk vernietigd wordt door koken. Slechts de helft van het ingenomen foliumzuur via voeding zou dan ook effectief opgenomen worden. Daarom is het niet mogelijk om de verhoogde foliumzuurbehoefte te dekken enkel en alleen d.m.v. voeding. Foliumzuursupplement is bijgevolg aangewezen. Dit voedingssupplement moet uiteraard gecombineerd worden met een gezonde en gevarieerde voeding.

Het advies wordt gegeven om reeds drie maanden voor de bevruchting een supplement van 0,4 mg per dag te nemen en dit door te nemen gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap. Meestal wordt met dit supplement begonnen bij de zwangerschapswens of de pilstop. Een foliumzuursupplement is verkrijgbaar zonder voorschrift in de apotheek. Voor meer advies vraag raad aan uw dokter of apotheker.

IJzer

Bij een voldoende regelmatig en gevarieerd voedingspatroon wordt de behoefte aan ijzer gedekt. Als er bij aanvang van de zwangerschap een ijzertekort is, is er een ijzersupplement nodig aangezien de ijzervoorraad via de voeding slechts zeer traag wordt aangevuld. Een ernstig ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede wat op zijn beurt kan leiden tot zuurstoftekort voor de foetus. Dit kan de normale groei en ontwikkeling verstoren. Ernstig ijzertekort is zeldzaam in België.

Bij de start van uw zwangerschap zal uw gynaecoloog een bloedonderzoek uitvoeren om uw ijzerstatus na te kijken. Hij zal u verder adviseren. Neem dit supplement nooit zonder medische begeleiding, aangezien het ook constipatie en andere maag-darmklachten kan veroorzaken.

Vetzuren, ook wel visvetzuren genoemd

Omega 3-vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren worden ook visvetzuren genoemd omdat vette vissen rijk zijn aan deze vetzuren. Het lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken, ze moeten dus volledig uit de voeding opgenomen worden. Ze hebben een positieve invloed op ontstekingsreacties, hart- en vaatziekten, suikerziekte, en ze zouden ook vroeggeboorten kunnen voorkomen.

Een gemiddelde inname van 200 mg DHA/dag is aangeraden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Maar om 200 mg DHA/dag te bereiken moet u niet per se een supplement nemen. Als je één tot twee keer vis per week eet raakt u ook aan deze hoeveelheid. Wissel vette vissoorten af met magere vissoorten. Het voordeel van omega 3-vetzuursupplementen tijdens de zwangerschap is nog niet voldoende aangetoond.

Multivitaminepreparaten

Met een gezonde voeding krijgt u alle voedingsstoffen in voldoende mate binnen die u nodig hebt voor uzelf en voor uw baby. Soms worden er onvoldoende voedingsstoffen opgenomen door te weinig of onvoldoende gevarieerd eten. Ook kunnen de reserves aan voedingsstoffen aangesproken worden bij zwangerschapsbraken. In deze gevallen wordt er vaak een multivitaminepreparaat aangeraden.

Omdat sommige vitaminen in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor de foetus, moet hier toch met de grootste voorzichtigheid mee omgegaan worden. Gebruik daarom met voorkeur de multivitaminepreparaten die speciaal voor zwangere vrouwen zijn. De multivitaminetabletten die nu op de markt zijn, bevatten in het algemeen niet meer te veel vitamine A. Vraag toch best raad aan uw apotheker of gynaecoloog om zeker te zijn. Koop dergelijke zaken nooit bij een drogist of in een grootwarenhuis, waar niemand u deskundige uitleg kan geven. Tijdens de zwangerschap kan een teveel aan vitamine A  namelijk schadelijk zijn voor de foetus.

In een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding wordt uw lichaam echter in voldoende mate voorzien van alle voedingsstoffen. Een multivitaminepreparaat is dan niet nodig.

Laatste aanpassing: 25 mei 2023