Deze medische info bespreekt u best met uw arts tijdens een consultatie.

U probeert een film te starten. Dit lukt niet omdat u ofwel niet beschikt over de nieuwste versie van de Adobe Flash® speler, ofwel JavaScript niet geactiveerd is. Beide zijn nodig om de film te kunnen spelen.

You are trying to load a film. Either you do not have the newest version of Adobe Flash®, or you have JavaScript disabled. To play the film, you must ensure you have these capabilities.

 

camera
Klik op het camera icoon om de film te bekijken. 3D-model Klik op het draaien icoon om een 3D-model of doorsnede te bekijken. Sleep de muis over het model om het te draaien.
tekst
Klik op het tekst icoon om de gesproken tekst te herlezen. dia Klik op het dia icoon. Beweeg de muis over de opgelichte punten voor meer informatie. Gebruik de pijltjes om te bladeren.

Weergave van de gesproken tekst

Het hart en de longen werken samen om de lichaamscellen van zuurstof te voorzien. Het hart pompt zuurstofarm bloed naar de longen en ontvangt vervolgens zuurstofrijk bloed van de longen terug, voor verspreiding naar de rest van het lichaam. Dit is een onderdeel van de bloedsomloop.

In veel gevallen loopt het hart schade op als gevolg van een hartziekte of letsel. Om de schade te herstellen kan een openhartoperatie noodzakelijk zijn. Hierbij wordt de borstkas geopend en het hart blootgelegd. Tijdens sommige openhartoperaties moet het hart worden stilgelegd, zodat de hartspier, de hartkleppen of andere delen van het hart kunnen worden gerepareerd. Met een hart-longmachine kan de chirurg het hart stilleggen, waarna de machine de pompfunctie van het hart overneemt, zodat de bloedsomloop in stand blijft.

De machine bestaat uit een pomp, die dienst doet als het hart, en een kunstlong (oxygenator), die de functie van de longen overneemt.

Bij een bypassoperatie met gebruikmaking van een hart-longmachine wordt eerst zuurstofarm bloed omgeleid vanuit de boezems (bovenste holten) van het hart naar een reservoir in de hart-longmachine. Dan wordt het bloed naar de kunstlong geleid, waar zuurstof aan het bloed wordt toegevoegd. Vervolgens wordt het bloed weer teruggepompt in het slagaderstelsel van de patiënt, waarna het lichaam zelf de bloedcirculatie kan hervatten. Nadat de schade aan het hart is hersteld, wordt het hart weer opgestart en is de hart-longmachine niet meer nodig.

Gerelateerde films

Bekijk ook onze andere brochures en films.