Revalidatieteam

Door de interdisciplinaire aanpak van de revalidatie op onze afdelingen, werken verschillende teamleden uit verschillende invalshoeken intensief samen aan uw herstel.

Als patiënt komt u niet noodzakelijk met alle disciplines in aanraking. Dat wordt individueel bepaald op basis van uw noden. 

De arts stelt de diagnose, volgt u gedurende het hele revalidatieproces van nabij op, coördineert het teamwerk en draagt zo de eindverantwoordelijkheid voor de revalidatie.
De verpleegkundigen, zorgkundigen en logistiek medewerkers zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor een vlot verloop van het verblijf op de afdeling. Tijdens de dagelijkse zorg leren ze de patiënt vaardigheden aan om zijn zelfstandigheid te vergroten.
De kinesitherapeut werkt aan het herstel, het behoud en de verbetering van allerlei bewegingen om zich zo zelfstandig mogelijk te kunnen verplaatsen en voortbewegen, eventueel met een geschikt hulpmiddel.
De ergotherapeut wil de revalidant zo goed mogelijk voorbereiden op het opnieuw deelnemen aan het dagelijks maatschappelijke leven, met aandacht voor de premorbide leefomgeving, werksituatie en activiteiten van de revalidant.
De sociaal werker geeft info, persoonlijke ondersteuning en concrete hulp aan patiënten en hun naasten op allerlei vlakken zoals een gewijzigde thuissituatie, sociale voorzieningen en financiële tegemoetkomingen. Ook neemt de sociaal werker een belangrijke rol op in therapeutisch verlof, ontslag en zorgcoördinatie.
De psycholoog ondersteunt en begeleidt het verwerkingsproces van de revalidant en zijn familie en naasten, zowel individueel als samen, en geeft advies en begeleiding bij eventuele cognitieve problemen.
De logopedist onderzoekt en behandelt de mogelijkheden en de beperkingen van de revalidant op vlak van taal, spreken, slikken en communicatie in het algemeen.
De sport- en bewegingstherapeut werkt vooral in groep aan je fysieke vermogen, oefent verplaatsingen binnen- en buitenshuis en helpt bij persoonlijke sportkeuze.
De diëtist geeft praktisch voedingsadvies bij ongewenste gewichtstoename of gewichtsverlies, het volgen van een nieuw dieet, slik- en kauwproblemen of een slechte wondheling tijdens de revalidatie.
De pastor gaat graag met de revalidant in gesprek. In een rustig en vertrouwelijk gesprek is er ruimte voor het zoeken naar levenswaarden en eventueel voor ondersteuning van de geloofsbeleving.
De vrijwilligers helpen om het verblijf in het revalidatiecentrum aangenamer te maken. Dat doen ze door te helpen bij onder meer de maaltijdbedelingen, het uitlenen van boeken uit de bibliotheek en het begeleiden van uitstapjes. Ze staan ook altijd open voor een goed gesprek.
De ervaringsdeskundigen zijn ex-revalidanten die als lotgenoot en rolmodel een luisterend oor en mentale ondersteuning bieden. Zij geven praktische tips, advies en steun vanuit hun eigen ervaring.
Laatste aanpassing: 16 juni 2021