Histaruz vertelt: ‘Harvey Cushing in Flanders Fields’

11-01-18

Harvey Cushing was een bijzonder veelzijdige arts

Harvey Cushing was een bijzonder veelzijdige arts

Op donderdag 8 februari vindt alweer een boeiende editie van ‘Histaruz vertelt’ plaats.

Em. prof. dr. Toni Lerut biedt je een dieper inzicht in het leven en werk van de Amerikaanse arts Harvey Cushing, vooral bekend van het gelijknamige syndroom en ziektebeeld. De verdiensten van Cushing reiken echter verder dan dat.

Professor Toni Lerut: “De naam Cushing is blijvend verbonden met het syndroom van Cushing, maar hij wordt ook wereldwijd erkend als vader van de neurochirurgie. Dat getuigt van een erg breed medisch inzicht bij Cushing, niet alleen als innovatief chirurg, maar ook als baanbrekend onderzoeker in de endocrinologie. Kortom, hij is een grote figuur uit de Amerikaanse, medische geschiedenis.”

“Wat Cushing met de Leuvense geschiedenis en universiteit verbindt, is dat hij in zijn tijd beschouwd werd als de meest vermaarde Vesaliuskenner. Ook bij de bredere Belgische en Vlaamse geschiedenis is Cushing van heel dichtbij betrokken geweest. Hij was tijdens WO I zeer geëngageerd in de medische hulp aan Europa, onder meer tijdens de Tweede Slag om Ieper. Op het hoogtepunt van zijn carrière heeft hij in veldhospitalen achter de frontlinie honderden patiënten, vooral met schedel- en hersentrauma’s, op een innovatieve manier behandeld.”

“Ten slotte heb ik ook op persoonlijk vlak een sterke interesse voor Cushing. Sinds mijn emeritaat ga ik elk jaar naar het Peter Bent Brigham hospital in Boston. Cushing was daar het eerste diensthoofd heelkunde en je vindt er dan ook veel aandenkens aan deze bijzondere arts. Die ervaringen in Boston hebben mijn interesse voor Harvey Cushing zeker aangewakkerd”, besluit professor Lerut.

Voorafgaand aan de lezing kan je het Histaruz-museum vrij bezoeken. Achteraf is er nog mogelijkheid tot gezellig napraten bij een drankje.

Iedereen is van harte welkom. Meld je komst vooraf met een mailtje aan communicatie@uzleuven.be of tel. 016 34 14 61.

Praktisch:

  • Datum en tijdstip: donderdag 8 februari 2018 om 19u45, gevolgd door samenzijn met een drankje van 21u tot 22u30

  • Locatie: museum Histaruz, Kapucijnenvoer 35, 3000 Leuven

  • Inschrijven: communicatie@uzleuven.be of tel. 016 34 14 61

  • Vrij bezoek aan het museum van 18u45 tot 19u45, inschrijven voor het museumbezoek is niet nodig

  • Meer info: www.uzleuven.be/histaruz