Tips voor CPAP-patiënten

  • Gebruik uw CPAP-apparaat echt elke nacht om te voorkomen dat uw slaapstructuur opnieuw wordt verstoord.
  • Slaap niet in ruimtes die pas zijn geverfd.
  • Neusproblemen:
    • deze klachten liggen voor de hand: heel de nacht lang krijgen de neusslijmvliezen een koude luchtstroom te verwerken.  Klachten van verstoppingen zijn frequent, vooral bij het begin van de behandeling.  De licht verhoogde druk prikkelt het neusslijmvlies en doet de neusbloedvaatjes wijd openstaan, zodat het neusslijmvlies zwelt (waardoor de neus verstopt raakt) ofwel een overproductie van slijm uitlokt (met een lopende neus tot gevolg).
    • Ernstige verstoppingen kunt u verhinderen door voor het slapengaan een neusverstuiver te gebruiken die de bloedvaatjes doet ontzwellen (bv. Dexarhinospray, Otrivine, Vibrocil, enz…). Deze neusverstuivers worden best alleen gebruikt in overleg met een arts die op de hoogte is van de behandeling. Langdurig gebruik van deze sprays is af te raden vermits ze na enkele weken een omgekeerd effect kunnen uitlokken en neusverstopping in de hand werken. Langdurig gebruik van milde neussprays (vb. Nasonex) is wel mogelijk.
    • Tegen het voortdurend snotteren gebruikt u best een andere neusspray, namelijk één die het neusslijmvlies probeert droog te houden (bv. Atronase).
    • Als de neusklachten aanhouden, contacteer dan het slaapcentrum om installatie van een luchtbevochtiger.  Zeldzaam wordt de neusverstopping in de hand gewerkt bv. door een scheef neustussenschot of door lokale neusverdikkingen die chirurgisch kunnen verwijderd worden. De slaaparts zal u in dit geval doorsturen naar een neus-keel-oorarts.
  • Maskerproblemen: wanneer het masker slecht aansluit, kan er lucht ontsnappen. Hierdoor daalt de druk en zal de pomp harder draaien om dit te compenseren, wat storend lawaai met zich kan meebrengen.  Soms blaast de ontsnappende lucht in de richting van het oog.  Dit kan irriteren en soms conjunctivitis veroorzaken. Een slecht aansluitend masker moet steeds vervangen worden. Het is normaal dat de huid s‘morgens lichtjes rood ziet.  Dit verdwijnt doorgaans snel. Als u het masker te strak aanspant, kunnen er door de  langdurige druk wondjes ontstaan, vooral op de neusbrug.  De huid is hier zeer kwetsbaar vermits er geen spierweefsel of vet tussen de huid en het neusbeen zit. Om dit te vermijden is het noodzakelijk bij het aanpassen van de driehoekige neusmaskers eerst de onderste banden aan te spannen (de banden onder het oor) en daarna pas de bovenste banden aan te snoeren. Sommige mensen klagen van claustrofobie, wat de ademhaling extra kan verstoren. Voor deze mensen kan een masker dat de neus niet geheel afsluit een alternatief vormen.  In plaats van een masker rondom de neus bestaan er ook maskers met neusdopjes die in de neusgaten gestoken moeten worden.
  • Klachten kunnen ook te maken hebben met de druk, te hoog of te laag, van de opgepompte lucht. Dit kan aangepast worden, contacteer het centrum voor slaapmonitoring.
  • Soms is de opgepompte lucht te koud of te warm, gewoonlijk door de opstelling van het toestel, bv. bij een open raam of een verwarming.  Door de lichaamstemperatuur wordt de temperatuur van de luchtstroom in een onverwarmde kamer ongeveer vijf graden verhoogd. Mocht u de lucht nog altijd te koud vinden, dan kunt u de onknikbare slang eenvoudig onder de dekens leggen. Indien een verplaatsing van het toestel en/of positie van de darm niet de verwachte verbetering oplevert, kan een bijkomende verwarmde luchtbevochtiger helpen.
  • Problemen zoals neusbloedingen, overdruk in het binnenoor, enz…zijn uitermate zeldzaam, contacteer het centrum voor slaapmonitoring.
  • Gebruik bij een verkoudheid tijdelijk neusdruppels om de doorgankelijkheid van de luchtwegen zeker te stellen.  In overleg met de arts kunt u ook gedurende een paar dagen afzien van CPAP-gebruik.
  • Blijft u langdurig last hebben van een verkoudheid, contacteer dan het centrum voor slaapmonitoring. U zult dan milde neusdruppels voorgeschreven krijgen, die u wat langer moet innemen. Bij een ernstiger probleem, kunt u langskomen met uw apparaat om hierop een warm bevochtigingssyteem te laten installeren.
  • Als een operatie noodzakelijk is, neem dan uw CPAP-apparaat mee naar het ziekenhuis en informeer de anesthesist. Het apparaat wordt al in de uitslaapkamer aangesloten tot u volledig wakker bent.
Laatste aanpassing: 24 januari 2020