Kraamtijd

Waar verblijf ik na de bevalling? Wanneer mogen mijn baby en ik naar huis? Hoe zorg ik voor mijn baby? Hoe start ik met de borstvoeding? Hoe zit het met hulp aan huis? Wat moet ik administratief in orde brengen?

Kraamtijd - infosessie

Infosessie over kraamtijd door de vroedvrouw
Na de bevalling verblijven pas bevallen moeders en hun baby's op de kraamafdeling. Lees meer over de voorzieningen, bezoekuren en het verloop van uw verblijf op de kraamafdeling.
Hoe lang blijft u op de kraamafdeling? Hoe verloopt uw verblijf op de afdeling?
De kraamperiode begint bij de geboorte en duurt ongeveer zes weken. Na deze periode zijn de meeste lichamelijke veranderingen verdwenen en keert het lichaam terug naar zijn toestand vóór de zwangerschap.
Na een keizersnede verlopen de lichamelijke aanpassingen voor een deel hetzelfde als na een vaginale bevalling, toch zijn er zeker een aantal specifieke aandachtspunten.
De combinatie van de zware inspanning van de bevalling, de emoties die komen kijken bij een kindje, praktische en psychologische veranderingen in uw gezinsleven en op vlak van uw relatie... De periode na de bevalling is niet altijd gemakkelijk. Enkele tips om met de nieuwe situatie om te gaan.
De geboorte van een baby is een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan gevolgen hebben voor uw seksualiteitsbeleving. Bespreek de nieuwe situatie met uw partner en breng begrip op voor elkaars gevoelens.
Na een bevalling loopt u een groter risisco om te vallen. Valincidenten kunnen nooit volledig voorkomen worden. Toch kunt u het risico op vallen sterk verminderen door enkele eenvoudige tips op te volgen.
Lees meer over aangifte van de geboorte, aansluiting bij het ziekenfonds en de hospitalisatieverzekering en het aanvragen en de uitbetaling van het groeipakket.
Hoe verloopt het ontslag van u en uw baby als u het ziekenhuis verlaat? Wat krijgt u mee? Waar moet u de eerste dagen op letten? Welke controles moet u inplannen?
Laatste aanpassing: 25 oktober 2021