Praktisch

  • Datum: 23 april 2017 09:00 - 17:00
  • Locatie: UZ Leuven

Ontdek de oudste campus van UZ Leuven

UZ Leuven keert terug naar zijn oorsprong: de stadscampus. Dit labyrint van gebouwen zal het volgende decennium grote veranderingen ondergaan.

Benieuwd? Bekijk deze sneak peek (best mét geluid).

Parcours leidt je langs 10 bijzondere locaties

Een nostalgische dwaaltocht neemt je mee langs verborgen plekken die normaal niet toegankelijk zijn. Het oude operatiekwartier van Sint-Pieter, de zevende verdieping van het torengebouw, een stuk van de catacomben van Sint-Rafaël, een oude kamer op kindergeneeskunde zijn zo enkele voorbeelden.

Ooit waren ze getuigen van de gedrevenheid en dynamiek die zo typerend waren voor deze campus. De nu soms troosteloze plekken komen op Erfgoeddag opnieuw tot leven met opstellingen en verhalen.

Bekijk de haltes van het parcours.

Op kindermaat

Ook de jonge erfgoedjagers komen aan hun trekken. Bij elke halte is er een opdracht of een activiteit uitgewerkt die kinderen van 6 tot 12 jaar samen met hun ouders kunnen volbrengen. Op het einde van de tocht krijgen zij een diploma.

Fotowedstrijd

Ben je professioneel of als amateur bezig met fotografie? UZ Leuven organiseert op Erfgoeddag een fotowedstrijd. 

Doe mee en win!

Praktisch

  • Geen reservatie nodig
  • Doorlopend van 10 tot 18 uur
  • Wandeling op eigen ritme langs verschillende haltes doorheen de stadcampus. Die wandeling is enkel mogelijk tijdens Erfgoeddag.
  • Elke halte vertelt een verhaal.
  • Het parcours is slechts gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk.

Museum Histaruz - historisch archief UZ Leuven

  • Adres: Kapucijnenvoer 35 - 3000 Leuven – campus Sint-Rafaël, blok j
  • Openbaar vervoer: De Lijn, halte: Leuven Sint-Rafaëlkliniek
  • Parking: openbare betaalparking Sint-Jacob

 

Parcours: wat kom je tegen

Halte 1 - Centrale ruimte Sint-Elisabethinstituut/ verpleegsterschool

Verpleegsterschool

Met de oprichting van het Kankerinstituut ontstond de nood aan bekwaam verzorgend personeel. In 1934 werd de nieuwe verpleegsterschool in gebruik genomen. 160 meisjes namen hun intrek in het gebouw om er opgeleid te worden tot bekwame verpleegsters.

Halte 2 - Auditorium heelkunde

auditorium heelkunde

In de jaren vijftig werden studenten tijdens klinisch onderwijs in het auditorium geconfronteerd met een echte patiënt. Door de U-vorm zaten de studenten als het ware rond de professor en de patiënt. 

Halte 3- Snijhuis en anatomisch theater Helleputte

Snijhuis en anatomisch theater helleputte

In het snijhuis en anatomisch theater werd de traditie van Vesalius verdergezet. Vandaag zie je er de toekomst van de stadscampus in woord en beeld. 

Halte 4 - Vroegere OKa Sint-Pieter (in oude Gasthuis)

OKa Sint-Pieter

Het oude Sint-Pietersziekenhuis werd gebouwd tussen 1838 en 1849, in de Brusselse straat naast de Romaanse poort. In de 20e eeuw werd tegen de zuidvleugel de afdeling kinderchirurgie aangebouwd, samen met onder andere een auditorium-operatiezaal. Zowel door de Franstalige als de Nederlandstalige faculteit werden hier belangrijke heelkundige ingrepen uitgevoerd. 

Halte 5 - Enkele boxen in vroegere vleugel kindergeneeskunde

Vleugel kindergeneeskunde

In 1937 komt er in Leuven een ‘Institut de Pédiatrie’, een modern gebouw waarin de kinderkamers gescheiden zijn door een glaswand. 

Halte 6 - Zevende verdieping VCTB-torengebouw

VCTB

Linksboven op de foto: het Voorlopig Centraal Technisch Blok (VCTB) uit 1972

In 1972 werd het Torengebouw, het Voorlopig Centraal Technisch Blok – of kortweg VCTB – geopend. Rondom heb je een schitterend uitzicht over Leuven. Ontdek welke gebouwen een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van de Leuvense gezondheidszorg.

Uitzicht vanuit VCTB

Vanaf de 7de verdieping van het VCTB heb je zicht op heel Leuven. 

Halte 7 - Vroegere spoedgevallendienst

Oude spoed

In 1964 trad er in België een wet in werking die de organisatie van de ‘Dringende Geneeskundige Hulpverlening’ regelde. Het hulpcentrum 900 werd opgericht.  Patiënten die met de ziekenwagen werden vervoerd, werden beurtelings overgebracht naar AZ Sint-Pieter of AZ Sint-Rafaël. Pas in 1972 kwam er een echte spoedgevallendienst in de kelderverdieping van het torengebouw VCTB. 

Halte 8 - Catacomben Sint-Rafaël

catacomben sint-rafaël

De keldergangen tussen campus Sint-Pieter en campus Sint-Rafaël waren één en al bedrijvigheid. Ze werden gebruikt voor het transport van patiënten en materiaal, maar er was ook een laboratorium. (Ergens) in deze kelderverdieping vond de eerste hemodialyse succesvol plaats.

Halte 9 - Vroegere bestralingsbunker

Bestralingsbunker - geen toegang

Radiotherapie zorgde voor een ommekeer in de kankerbehandeling. Om veiligheidsredenen vond de therapie plaats in een ruimte die speciaal voor dat doel was gebouwd, vandaar de naam ‘bunker’. 

Halte 10 - Kapel in museum Histaruz

Kapel Histaruz

De kapel werd eind jaren 20 gebouwd door de Zusters van Liefde. Vandaag zetten we hier het Kankerinstituut in de schijnwerpers. Toen in 1928 de eerste patiënt opgenomen in het ‘Institut de Médecine Physique’ of het ‘Kankerinstituut’, zoals in de volksmond gezegd werd, was het eerste Universitaire Ziekenhuis van Leuven een feit. Het kankerinstituut vormde de basis voor het latere Sint-Rafaël.