Praktisch

  • Datum: 12 maart 2018 08:00 - 4 mei 2018 21:00
  • Locatie: campus Gasthuisberg

Leopold Geysen

Leopold Geysen (°1957) behoort tot de rasechte Vlaamse figuratieve kunstschilders. Vanuit een intense drang zoekt hij naar een natuurgetrouwe en poëtische vormgeving. Met traditionele vormen en thema's wil hij niet breken. Zijn figuratieve oeuvre is voor velen een verademing omdat het bewijst dat het klassiek esthetische nog niet dood is.

Leopold Geysen schildert zoals de oude meesters. De natuur is tijdloos, niet onderhevig aan modetendensen. Schilderen is voor honderd procent een eerbetoon aan de schoonheid, de verfijning en de techniek. 

De alledaagse werkelijkheid geeft hiertoe voldoende aanleiding: landschappen die de wisselende tonaliteiten van de seizoenen vangen, intimistische familieportretten, stillevens in interieurs, figuren in een landschappelijk kader en naakten die getuigen van een grote fijnzinnigheid. Hij hanteert olieverf en aquarel om op de meest subtiele wijze de heerlijkheid van het licht te accentueren. Sporadisch drukt hij zich uit in etsen en beeldhouwwerken.

Zijn artistieke opleiding begon hij al als kind in de Wechelse tekenschool. Later volgde hij kunsthumaniora en de richting schilderkunst in het Sint-Lucasinstituut te Brussel. Hij is sindsdien uitsluitend werkzaam als kunstschilder. Hij woont en werkt momenteel in Nieuwrode in België en Los Gigantes in Tenerife. 

Leopold Geysen combineert de nauwkeurigheid van de academisch gevormde met de gevoeligheid van de romanticus. Samen vormen ze poëtisch-realistische taferelen.

Jean-Pierre De Cuyper

Jean-Pierre De Cuyper heeft gestudeerd aan de academie van Mechelen afdeling schilderkunst in het atelier van Ann Nouwen. Hij is geboren in Duffel en de schilderkunst boeide hem van jongs af aan, zonder ze echter te beoefenen. Tijdens het zoeken en tasten naar waarom iets mooi is of wie erachter zit, komt hij in Sint-Idesbald toevallig in contact met Paul Delvaux. Het werk van de grootmeester boeit hem en hij ontrafelt en analyseert het werk en tracht in het doek te kruipen. Hij komt tot een grootste ontdekking, de persoon Delvaux en zijn werk zijn één, één en dezelfde.
Een nieuwe wereld gaat voor Jean-Pierre De Cuyper open. Hij weet het nu allemaal te combineren en de puzzel zit bijna in elkaar, het doek, het schilderij, de maker… Er blijft nog één ding over, zelf schilderen, het penseel hanteren, zelf iets op doek zetten.

Creativiteit is zeer belangrijk voor Jean-Pierre De Cuyper. Hij schakelt moeiteloos over naar verschillende disciplines en met zijn toegeëigende technieken realiseert hij schilderijen naar de natuur, collages en figuurachtige portretten. Zijn werken zijn de uitdrukking van een ingewikkeld geheel van ideeën, gestimuleerd door de waarneming en de ervaring.
Jean-Pierre De Cuyper vindt van zichzelf dat hij een abstract schilder is. “Eigenlijk denk ik niet na”, zegt hij “Ik schilder intuïtief. Het penseel gaat als vanzelf naar het doek, de kleuren komen vanzelf en heel natuurlijk. Mijn palet en mijn doek zijn één”.

De Cuyper gaat felle kleuren niet uit de weg waardoor het resultaat telkens verassend, soms naïef is. Hij gebruikt niet zoveel kleuren, maar hij weet ze te schikken en plots lijken het er veel meer.
Het werk van Jean-Pierre De Cuyper werd meermaals bekroond met prijzen o.a. De Felix De Boeck Prijs en de Maurits Naessensprijs.