Tentoonstelling Jan Debeurme en Kristof Maler

  • Datum: 31 juli 2017 08:00 - 22 september 2017 20:00
  • Locatie: UZ Leuven campus Gasthuisberg

Jan Debeurme

Jan is geboren in 1957 in Elisabethstad in de toenmalige kolonie Belgisch-Kongo als derde kind in een gezin van vijf. In 1960, net voor de onafhankelijkheids onlusten in de kolonie, kwam hij voor de eerste maal naar België. Hij verbleef toen ongeveer 4 maanden in België waarna de familie terug keerde naar het nieuwe Kongo. Zijn jeugd heeft hij verder in Afrika doorgebracht.

Op zijn 17° (in 1974) keerde Jan definitief terug naar België waar hij eerst nog zijn middelbare studies heeft afgewerkt. Na een poging gedaan te hebben om informaticus te worden (welke studies hij niet voltooide, wegens 'oninteressant' of was het 'desinteresse', is hij in 1977 zijn legerdienst gaan vervullen. Hij wou er zo snel mogelijk van af zijn en koos voor de verkorte dienst in Duitsland. Zo kwam hij voor 7 maanden in het Duitse Werl terecht.
Na deze legerdienst heeft hij eerst enkele maanden een snackbar uitgebaat terwijl hij op zoek was naar een job. De eerste professionele werkervaring deed hij op als merchandiser voor een bekend tandpasta merk. Uiteindelijk komt hij terecht in de uitgeverswereld waar hij zijn loopbaan begint in de marketingafdeling van dat bedrijf. De jaren die daarop volgden groeide hij er verder door in de informatica (ondanks zijn eerdere negatieve ervaringen met informatica op school).
Jan is getrouwd met Annemie. Samen hebben ze twee kinderen, een dochter en een zoon. Deze zijn ondertussen oud genoeg en hebben het ouderlijke huis verlaten. Samen met zijn echtgenote Annemie woont Jan in Leuven (Kessel-Lo) in de buurt van de Abdij van Vlierbeek.

Een aantal jaren geleden is Jan op zoek gegaan naar een creatieve hobby. Via enkele probeersels in het (houtskool)tekenen, het aquarel schilderen en het airbrushen leerde hij, eind 2013, Martin Oluwadrian kennen die hem uiteindelijk geïnitieerd heeft in het acryl schilderen.

Deze schilders activiteit roept blijkbaar jeugdherinneringen op en brengt hem regelmatig terug naar zijn Afrikaanse roots. Veel van zijn schilderijen vertonen namelijk heel wat Afrikaanse invloeden. Daarnaast schilder Jan vooral abstracte werken en af en toe eens een landschap (al dan niet abstract).

www.debeurme.be

Kristof Maler

Kristof Maler studeerde Beeldende kunsten aan de academie van Sint-Lukas, Brussel. In 2008 haalde hij zijn masterdiploma, met onderscheiding. Na zijn schooljaren experimenteerde hij met verschillende stijlen. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen stijl ontwikkeld, waarmee hij aan de slag gaat in zijn atelier, te Hombeek.

Kristof Maler geeft met zijn schilderijen een flash-back naar het verleden weer. De werken weerspiegelen een symboliek van vergane glorie. Figuren, afbeeldingen, mythes die eens roem en aanzien genoten, leven in zijn werk opnieuw op en treden naar de voorgrond.

De figuren worden afgebeeld als scherp afgelijnde composities, die in schril contrast staan met de ruwe achtergrond.. De drager van het werk bestaat uit beschilderd en bewerkt krantenpapier, dat refereert naar de vergankelijkheid van eens zo actuele iconen. Het kleurgebruik is sober en gaat voornamelijk uit van warme aardetinten en natuurlijke nuances.

www.kristofmaler.be