UZ Leuven wordt eerste Vlaamse NIDCAP-opleidingsinstituut voor neonatozorg

11 oktober 2021
Eind september werd de dienst neonatologie van UZ Leuven officieel het eerste NIDCAP-trainingscentrum in Vlaanderen. In de toekomst zullen verpleegkundigen, vroedvrouwen, neonatologen of thuiszorgverleners in UZ Leuven opleidingen kunnen volgen om de zorg voor vroeggeboren baby’s te verbeteren.

NIDCAP® (Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program) staat voor evidencebased ontwikkelingsondersteunende en familiegerichte zorg van vroeggeboren baby’s.  Vanuit individuele observatie van de baby stemmen zorgverleners de zorg op maat van het kind af en bepalen ze ontwikkelingsdoelen. Het uiteindelijke doel is een betere langetermijnuitkomst voor de baby en het gezin. Het NIDCAP-trainingscentrum van UZ Leuven voorziet opleidingen op verschillende niveau’s, van basiskennis in de ontwikkelingsgerichte zorg tot meer doorgedreven opleidingen van enkele jaren. De Vlaamse overheid was al langer vragende partij voor een trainingscentrum in Vlaanderen en subsidieerde de opleidingen van 2 NIDCAP-trainers in UZ Leuven. Wereldwijd zijn er een 25-tal NIDCAP-trainingscentra.

Er is nood aan meer NIDCAP-specialisten in ons land, zodat we de langetermijnvooruitzichten van de baby's kunnen verbeteren.
prof. dr. Gunnar Naulaers

Prof. dr. Anne Debeer, neonatoloog en coördinator van het NIDCAP-trainingscentrum: “Het belangrijkste in NIDCAP is dat we niet aan routinezorg doen. We observeren elke baby en stemmen de zorg af op wat de baby op dat moment aankan. Daarnaast betrekken we zo snel mogelijk ook de ouders bij de verzorging van het kindje. Niet alleen de medische maar ook psychologische ondersteuning is cruciaal.”

Prof. dr. Gunnar Naulaers, diensthoofd neonatologie: “Ik ben ontzettend trots dat we als eerste in Vlaanderen een NIDCAP-trainingscentrum zijn. Het is een bekroning van de evolutie die we doormaakten met onze dienst naar individuele zorg op maat van het vroeggeboren kind. Ons team heeft hier 8 jaar intensief aan gewerkt. Vanuit heel België zullen er opleidingen gevolgd worden bij onze 2 NIDCAP-trainers, die daar 20% van hun tijd aan zullen besteden. Er is echt nood aan meer NIDCAP-specialisten in ons land, zodat we de langetermijnvooruitzichten van  vroeggeboren baby’s en baby’s met nood aan extra zorgen kunnen verbeteren.”

Het NIDCAP-team bestaat uit prof. dr. Anne Debeer, prof. dr. Chris Vanhole, psycholoog Bieke Bollen, kinesitherapeut Sofie Vuylsteke en verpleegkundigen Kelly Janssens en Monique Robeyns. Op 7 mei 2022 organiseert de dienst neonatologie een feestelijke opening van het NIDCAP-trainingscentrum met een wetenschappelijk symposium.

 

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 16 maart 2023