• EN

Pectus carinatum (kippenborst) en pectus excavatum (trechterborst)

Terug naar Zorgaanbod

Pectus excavatum en pectus carinatum zijn afwijkingen van de wand van de borstkas, waarbij een aantal ribben en het borstbeen anders groeien. Bij pectus excavatum, ook trechterborst genoemd, vormt het borstbeen een holte naar achter. Pectus carinatum of kippenborst is daar het tegengestelde van, waarbij het borstbeen dus naar voor staat. 

afbeelding pectus excavatum (links) en pectus carinatum (rechts)                pectus excavatum                                          pectus carinatum

De misvorming varieert in grootte, van een milde inkeping dan wel een uitsteeksel tot erger, waarbij bijvoorbeeld een patiënt met een diepe pectus excavatum een afstand van slechts een paar centimeters tussen zijn/haar borstbeen en wervelkolom kan hebben. Door de vorm van de pectus kunnen de vrouwelijke borsten afwijkingen vertonen.

Pectus komt tussen de 1 à 8 op 1000 mensen voor, voor het grootste deel onder het blanke ras. Ook komt het meer bij mannen dan bij vrouwen voor, in een verhouding van ongeveer 3:1. Pectus excavatum komt veel vaker voor dan pectus carinatum: in ongeveer 90% van de gevallen is er sprake van pectus excavatum en in 5 tot 7% van de gevallen is er sprake van pectus carinatum. De overige procenten hebben andere afwijkingen.

Wat is de oorzaak van pectus excavatum/carinatum?

De vervorming ontstaat door de bovenmatige groei van het ribkraakbeen in een afwijkende richting zonder duidelijke oorzaak. Deze groei duwt het borstbeen ofwel naar buiten ofwel naar binnen. Andere aandoeningen die dikwijls samen met pectus misvormingen voorkomen zijn scoliose (kromming van de rug), het syndroom van Marfan (stoornis van het bindweefsel) en het syndroom van Poland.

Wordt de vervorming erger of beter met de leeftijd?

De trechtermisvorming is vaak merkbaar bij de geboorte maar wordt duidelijker tijdens de vroege adolescentie. De kippenborst wordt dikwijls pas opgemerkt tijdens de groeispurt.

Behandelingsmogelijkheden in UZ Leuven 

Meer informatie

  • Brochure

Behandelend chirug