Wat is diabetesvoet?

Verpleegkundige bij patiĆ«nt met diabetesvoetDiabetesvoet is een zeer specifiek probleem van suikerziekte. Door aantasting van de zenuwen verliezen diabetespatiënten geleidelijk aan het (pijn)gevoel in hun tenen, voeten en benen. Tevens kan door de verstoorde werking van de zenuwen de vorm van de voet veranderen.

Daardoor lopen diabeten makkelijker voetwonden op, zonder dat ze het zelf merken. Zo worden de wonden snel chronisch en zijn ze vaak geïnfecteerd. Als de bloedvaten zijn aangetast, vermindert de doorbloeding, verloopt de genezing trager en kunnen de wonden op korte tijd sterk verergeren. Soms zijn amputaties dan overmijdelijk.

Charcot voet

Een apart probleem is een 'Charcot voet'. Hierbij storten als het ware een aantal botten van de voet plots in, met ernstige vormafwijkingen tot gevolg. Rondstappen en het vinden van passende schoenen kunnen dan heel moeilijk worden.Ook bij patiënten met een 'charcot voet' kunnen slecht genezende wonden ontstaan.

Een goede algemene voetverzorging en preventief werken (zowel qua voetverzorging als het bereiken van een goede suikerwaarde) zijn dus van essentieel belang.