Diabetes mellitus

Bij wie diabetes heeft, maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline aan. Hierdoor stapelen suikers zich op in het bloed. We spreken dan van een te hoog bloedsuikergehalte.

Afspraken

Diabetescentrum

Afspraken kinderen

Kindergeneeskunde

Wat is diabetes?

Ons lichaam heeft nood aan suiker of glucose als energiebron. Deze suiker wordt uit de koolhydraten in de voeding gehaald en komt in het bloed terecht. Het moet in alle cellen van het lichaam kunnen binnen­dringen om daar als energiebron gebruikt te worden.

Insuline, een hormoon dat wordt aangemaakt door de pancreas of de alvleesklier, maakt het mogelijk dat suiker in onze cellen kan bin­nen dringen.

Wanneer men diabetes heeft, maakt het lichaam te weinig of geen insuline aan. Daardoor kan de suiker niet binnendringen in de lichaamscellen en kan het dus niet gebruikt worden als energiebron. Hierdoor blijft de suiker in het bloed aanwezig. Diabetes wordt daarom ook wel suikerziekte genoemd.

Soorten diabetes en behandelingen

Er zijn verschillende soorten diabetes. Deze lijken op elkaar, maar zijn toch erg verschillend. De meest voorkomende soorten zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.

Laatste aanpassing: 24 februari 2021