Centrum menselijke erfelijkheid (CME)

Het centrum menselijke erfelijkheid (CME) is 1 van de 8 erkende genetische centra in België. Het multidisciplinair team zorgt voor genetische dienstverlening en organiseert hiervoor raadplegingen. Het laboratorium biedt genetische testen aan voor zeldzame aangeboren aandoeningen en voor kanker.

Afspraak bij u in de buurt?

Vraag een diagnostische test aan

Zorgverleners kunnen zelf een diagnostische test aanvragen. Volg de juiste instructies voor staalafnames en gebruik de correcte aanvraagformulieren. U vindt hier ook de doorlooptijden voor de verschillende diagnostische testen in onze laboratoria.

Vraag nu als zorgverlener een diagnostische test aan

Contact

  • Er worden geen inhoudelijke vragen over verslagen en resultaten via telefoon beantwoord. Maak hiervoor een afspraak.

  • +32 16 34 59 03 - werkdagen van 9 tot 17 uur

  • +32 16 34 60 60

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Centrum menselijke erfelijkheid
Herestraat 49
3000 Leuven

Meer informatie

ISO-accreditatie

RIZIV-erkenning

  • Het laboratorium is erkend door het RIZIV.

  • RIZIV-erkenningsnummer: 82499092-996.

Steun ons onderzoek

Dankzij uw financiële steun kunnen we alle wetenschappelijke inspanningen rond genetica in de maatschappij coördineren en kunnen we mensen, organisaties en officiële instanties helpen antwoorden te formuleren op de vele vragen die rijzen.
Steun dit fonds
Het fonds steunt fundamentele wetenschappers die hopen meer inzichten te krijgen in zeldzamen genetische aandoeningen zodat ouders beter begeleid kunnen worden en beter weten waar ze aan toe zijn. Elke gift maakt het verschil.
Steun dit fonds
1 op 4.000 pasgeborenen lijdt aan 22q11 DS, een aangeboren genetische aandoening veroorzaakt door het ontbreken van een stukje op de lange arm van chromosoom 22. In het CME buigen ze zich intensief over deze aangeboren aandoening en dat kunnen ze blijven doen dankzij dit fonds.
Steun dit fonds
Het fonds nodigt elk jaar een gerenommeerde buitenlandse wetenschapper uit, in de eerste plaats om een publieke lezing te geven, maar ook om beginnende onderzoekers wegwijs te maken in het vakgebied.
Steun dit fonds
Na het overlijden van hun 24-jarige dochter Inès wilden haar ouders het wetenschappelijke onderzoek steunen naar neurofibromatosis type 1, de erfelijke aandoening waaraan Inès leed en die voorkomt bij ongeveer 1 op 2.500 pasgeborenen.
Steun dit fonds
Het leven van kinderen met Phelan-McDermid, ook gekend als de 22q13-deletie, is een beproeving. Het is een zeldzame genetische afwijking met een ontwikkelingsvertraging als gevolg. Een vroege diagnose en intensiever onderzoek kunnen voor deze patiënten het verschil maken. Daarom is er dit fonds.
Steun dit fonds
Het fonds heeft als doel het onderzoek naar, de diagnose en behandeling van, een steeds groeiende groep van zeldzame metabole aandoeningen te bevorderen, namelijk de aangeboren glycosylatie-defecten, ook gekend als Congenital Disorders of Glycosylation (CDG), waaronder het Jaeken-syndroom.
Steun dit fonds
Dit fonds steunt het onderzoek naar de oorzaken van en genetische risicofactoren voor het ontstaan van schisis om die kennis te gebruiken ter preventie.
Steun dit fonds
Het is onze bedoeling om in Kinshasa en Lubumbashi opnieuw genetische centra van de grond te krijgen. Gerund door en voor Congolezen. Wij zijn ervan overtuigd dat het kan.
Steun dit fonds
Laatste aanpassing: 7 maart 2024