Nuchter zijn voor operatie of onderzoek

Wat betekent nuchter zijn? Waarom moet u nuchter zijn? Hoe lang moet ik nuchter zijn? Mag ik mijn medicatie nog nemen?

Wat betekent 'nuchter zijn'?

Hiermee wordt bedoeld dat u niet mag eten en drinken gedurende een bepaalde periode voor de start van de narcose zodat uw maag op dat ogenblik leeg is. Dit maakt deel uit van een veilige anesthesie.

Waarom moet ik nuchter zijn?

Wanneer u een procedure moet ondergaan met anesthesie, zullen vele normale lichaamsreflexen tijdelijk uitgeschakeld worden. Zo werkt de hoestreflex niet normaal bij ‘verslikken'. Voedsel dat in de longen overloopt kan levensbedreigende gevolgen hebben.

Bij elke vorm van anesthesie moet u nuchter blijven. Dus ook bij een regionale anesthesie (ruggenprik of verdoving van arm of been) omdat men dit soms combineert met sedatie of zelfs moet overschakelen naar een algemene anesthesie, bijvoorbeeld omdat die regionale anesthesie onvoldoende of niet lang genoeg werkt omdat de ingreep uitloopt.

Hoelang moet ik nuchter zijn voor mijn operatie?

U volgt best de instructies van de anesthesist of de verpleegkundige op de afdeling. De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.

Hoelang moet mijn kind nuchter zijn voor de operatie

Afhankelijk van het uur van de operatie en enkel na overleg met een anesthesist, mag uw kind na middernacht nog iets licht eten of een fles/borstvoeding drinken. 

Mag ik mijn premedicatie en andere medicatie innemen als ik nuchter moet zijn?

Premedicatie is voorbereidende medicatie die u kort voor de operatie moet innemen, ook uw thuismedicatie behoort hierbij.

In principe neemt u alle thuismedicatie, uitgezonderd bloedverdunners, in zoals gewoonlijk, tenzij tegenbericht van de anesthesist of verpleging.

Premedicatie wordt met water in het ziekenhuis ingenomen.

  • Als u de avond vóór de operatie slaapmedicatie wenst in te nemen, moet u hiervoor de toestemming vragen van de anesthesist. Het is niet in alle omstandigheden toegelaten.
  • De anesthesist zal u in bepaalde gevallen – afhankelijk van uw situatie of uw type operatie – opdragen om ook andere medicatie in te nemen vóór uw operatie: bijvoorbeeld sommige thuismedicatie zoals hartmedicatie, medicatie ter preventie van epilepsie, medicatie ter bescherming van uw maag, enzovoort.
  • U volgt altijd de instructies van de anesthesist of de verpleegkundige op de afdeling.
Laatste aanpassing: 21 augustus 2023